Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa burgarrecepten för grillen

Grillsäsongen är här och det är dags att göra riktigt goda hamburgare. Här är de fem hamburgarrecept som matsajten Tasteline – framröstad till Sveriges bästa matsajt två år i rad av Internetworld – gett bäst betyg.

Annons
Mums!

Burgare

Tastelines hamburgare:

400 gram nötfärs

200 gram fläskfärs

3 msk vetemjöl

1 msk lökpulver

1,5 msk hickorykryddad grillmarinad

0,5 st gul lök(ar), tunt skivad

Dressing 3 msk bostongurka

3 msk ketchup

1 dl lättmajonnäs

3 msk senap

Tillbehör 4 st hamburgerbröd

1 st bifftomater, i skivor

Bladsallad

gul lök(ar), tunt skivad

Tillagning

1. Riv löken fint. Blanda nöt- och fläskfärs med lök och hickorykryddad grillmarinad i en skål.

2. Tillsätt vetemjölet som gör färsen klistrig och lite seg. Salta och peppra (vitpeppar).

3. Forma åtta runda bollar som du plattar ut till centimetertjocka hamburgare.

4. Grilla hamburgarna över fin glöd. Ett par minuter per sida brukar vara lagom.

5. Servera i värmda bröd med dressing och övriga tillbehör.

Hamburgare med örtdressing Burgare300 gram nötfärs

100 gram fläskfärs

1 dl vatten, kallt (1/2-1 dl)

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk olja

Dressing 1,5 dl crème fraiche

0,5 dl chilisås, eller Provençale Le Rouge

1 msk basilika, färsk, hackad

1 msk dragon, färsk, hackad

Salt och svartpeppar

Till servering 4 st hamburgerbröd, stora

1 st bifftomater, skivad

1 st rödlök i skivor

4 st gurka(or), skivade, inlagda

4 st cheddarost, skivor isbergssallad

Tillagning

1. Blanda samtliga ingredienser till dressingen.

2. Blanda färs med vatten, salt och peppar i en bunke.

3. Forma färsen till 4 jämnstora hamburgare.

4. Stek hamburgarna i olja i het panna, 2 minuter på varje sida. Servera med tillbehör och dressing.

Laxburgare:

Burgare

400 gram laxfilé

3 st salladslök(ar)

1 tsk rosépeppar

0,5 tsk salt

2 msk maizena

Limedressing

1 st lime

1 dl crème fraiche

1 tsk flytande honung

Salt och peppar

Tillagning

1. Börja med att göra limedressingen. Tvätta limen och riv skalet. Blanda skalet med crème fraiche och honung. Smaka av med salt och peppar.

2. Montera kniven matberedartillsatsen på din köksmaskin och lägg i laxfilén. Kör någon knapp minut så att fiskköttet precis blir finfördelat. Hacka salladslöken fint för hand och stöt rosépeppar i en mortel eller på en skärbräda. Blanda ner lök och peppar tillsammans med salt och maizena. Rör om ordent-ligt och forma till 4 biffar. Stek i smör på medelhög värme.

3. Servera i bröd (se separat recept) tillsammans med sallad och dressingen. 

Kycklingburgare: 

Burgare

500 gram kycklingfärs

1 st äggula(or)

1 dl Västerbottensost, finriven

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 msk grädde

Tillbehör 6 blad romansallad

2 st tomat(er)

1 st silverlök

0,5 st gurka

6 st pitabröd

1. Blanda alla ingredienser i en bunke och forma till små biffar (90 g) som får plats i ett pitabröd. Grilla på båda sidor, eller stek i stekpanna.

2. Skala gurkan, skär gurka, tomat, lök i tunna skivor.

3. Servera med mango-limeketchup och selleri- kålslaw.

4. Värm pitabrödet på grillen, klipp upp det och fyll det med kycklingbiffen, mango-limeketchup och selleri- kålslaw.

Burgare:

Bästa hamburgaren:500 gram nötfärs, mager, gärna ekologisk

3 msk barbecuesås, rökig, ca

1 st avocado(s)

2 st tomat(er), stora

3 st salladslök(ar)

4 st grovt bröd, hamburgerbröd, gärna hembakade

Flingsalt

Svartpeppar, nymald

Tillagning

1. Forma färsen till fyra burgare. Salta och peppra väl. Grilla eller stek burgarna cirka 3–4 minuter på var sida och pensla med barbecuesås mot slutet.

2. Mosa avokadon med lite salt och peppar, skiva tomaterna och strimla salladslöken. Servera burgarna med avokadomos, skivade tomter, salladslök och bröd.

Annons
Annons