Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska matsvinnet och tjäna pengar

Varje år slänger vi i genomsnitt bort cirka 30 kilo fullt ätbar mat per person här i landet. Det motsvarar kostnaden för en hel månads mat. Med några enkla knep går det att minska matsvinnet, vilket är gynnsamt både för den egna ekonomin och för miljön.

Annons

Livsmedelsverket, som har tagit fram uppgifterna om hur mycket mat som kastas bort helt i onödan, har sammanställt en lista med några enkla råd för att minska matsvinnet.

Det första man bör tänka på är att planera inköpen i förväg och inte handla mer mat än man behöver.

När maten väl är inhandlad ska man tänka på att äta upp den i tid och hålla koll på maten i kylskåp och frys.

Det är viktigt att förvara maten rätt. Kylvaror som färskt kött, fisk och mejerivaror ska in i kylen så fort som möjligt. Kylskåpstemperaturen bör ligga på fyra-fem plusgrader.

Tänk också på att de flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.

Mat som ska sparas länge måste frysas. Bra frystemperatur är 18 minusgrader.

Mat som passerat bäst-före-datum behöver inte vara förstörd. Ofta håller den mycket längre. Man bör titta, lukta och smaka först och våga lita på sina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passerats.

För att minska svinet bör man också ta hand om rester, till exempel genom att göra en plockmåltid.

Den som följer de här råden från Livsmedelsverket kan spara mycket pengar och dessutom göra en viktig insats för miljön.

Annons
Annons