Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen glöms bort

Annons

Socialdemokraterna Sven-Erik Österberg, Pia Nilsson, Olle Thorell och Anna Wallén (27/4) skriver att det inte går att sätta tidsgräns för sjukdom. Vad menar de egentligen med det?

Låt mig påminna om hur det var innan, på den socialdemokratiska tiden. Då var det inte ovanligt att människor gick sjukskrivna i fem, tio, femton (!) år utan att någon ens ställde dem frågan om vad de kunde bidra med i samhället.

Sjukskrivningen i Sverige, en av världens friskaste länder, var högre än i omvärlden. Särskilt hög sjukskrivning var det i regioner med hög arbetslöshet. Varje dag förtidspensionerades 140 av dessa sjukskrivna personer, bland dem också mycket unga.

Tidsgränsen, som Socialdemokraterna förfasar sig över, är två och ett halvt år. Det är en oerhört lång tid att vara sjukskriven. Det är en oerhört lång tid att inte bli efterfrågad på.

Och vad omförsäkringen handlar om är att man under tre månader träffar handläggare på Arbetsförmedlingen för att diskutera framtiden, jobbmöjligheter, vad man orkar och vad man klarar av.

För vissa riktigt sjuka har det handlat om endast ett möte och därefter har de återgått till sjukskrivningen, denna möjlighet är viktig att slå fast. Dessa regler kommer att mjukas upp ytterligare.

När vi i Folkpartiet reste runt förra året och träffade arbetsförmedlare så fick vi ofta höra om de rädda och oroliga människorna som kom dit och som efter tre månader gick stärkta därifrån.

Många gick tillbaka till sjukskrivning, de var inte redo för arbetsmarknaden, men någon hade åtminstone trott på dem och lyssnat på dem.

Många, oväntat många faktiskt med tanke på att en stor del av denna första grupp varit sjukskrivna så oerhört länge, fick tillräcklig tro på sig själva för att fortsätta söka vidare. Många hittade till och med nya jobb.

Det är alltså denna tidsgräns som Socialdemokraterna tycker

är så hemsk. Det finns mycket som kan och som har förbättrats med sjukförsäkringen.

Men denna grundläggande tanke, att ingen människa ska tillåtas glömmas bort av samhället, den får vi inte ge upp och det är den stora skillnaden mellan

Socialdemokraternas syn och Folkpartiets i denna fråga.

Roger Haddad, FP

Riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons