Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För bloggerskan Liv är bakning en konstform

Fagersta. Så länge hon kan minnas har Liv Rickardsdotter tyckt om att baka. Sedan ett år tillbaka driver hon en välbesökt bakningsblogg och har sammanställt en bok med sina bästa recept.

Annons

Liv Rickardsson bloggar om bakning. Att baka är hennes stora passion – speciellt när choklad är inblandat.

– Min pappa är utbildad kock. Att jag ska vara i köket och hålla på har varit naturligt.

När hon umgicks med kompisar så var det bakning som gällde. På senare år har recepten, tack vare bloggen, blivit mer avancerade.

– Jag har kommit förbi chokladbollsnivån.

Anledningen till att hon startade bloggen var att hon ville visa vad hon gör och nå ut till andra som tycker om att baka.

Liv är 17 år och går andra året på Kopparlundsgymnasiet i Västerås. Där läser hon media med inriktning på reklam.

På grund av studierna hinner inte Liv baka så mycket som hon hade velat på vardagarna, men det blir desto mer av den varan på helgerna.

– Tvåan är tuff. Skolan kommer först.

Liv startade bloggen i januari i år. Nu har hon ett hundratal trogna läsare. Men antalet besök varierar beroende på vad det är hon bakar.

När Liv får frågan vad det är hon tycker bäst om att baka blir hon fundersam.

– Eftersom jag har bloggen ska det vara varierande recept och nya saker. Jag har inte fastnat för något.

Däremot avslöjar hon att hon älskar att baka allt som har med choklad att göra.

– Det ska vara mycket choklad.

Ett av Livs andra stora intressen är fotografering. Hon har haft fotoblogg förut men tappat intresset. Nu kombinerar hon sina två stora intressen och passar på att ta fina bilder på sina bakverk. Men det är ändå bakningen som betyder mest just nu.

– Det är ett sätt för mig att kunna skapa. Det är estetiskt. Jag ser bakningen som en konstform.

Genom bloggen får hon visa vad hon kan samtidigt som hon utvecklas.

Liv är driven och vet vad hon vill. Med sina 17 år är hon yngre än många andra som bloggar om mat. Hon säger att folk lägger märke till att hon är så ung, och att det är en positiv sak.

– Det var smart att börja så tidigt, säger hon med ett leende.

Hon berättar stolt att hon synts på några mer kända bloggar och att det har varit bra eftersom fler läsare hittar hennes blogg.

– Det kan gå vägen att jag blir större en dag, att folk vet om mig.

Och det är det som är målet, att hon ska bli någon som folk känner igen inom kakbloggsvärlden.

Att Liv skulle göra en bok av sitt bloggade var en idé som växte fram under sommarlovet.

– Jag testade mig fram och tänkte varför inte skicka den till ett tryckeri.

Det gjorde hon och resultatet blev den självproducerade boken Liv bakar, från blogg till bok.

Boken innehåller Livs favoritrecept. Hon har redan har sålt många exemplar av boken.

Att publicera en bok är inget Liv har planerat länge, men när hon får en idé så satsar hon.

– Det var en spontangrej som blev större än det var tänkt från början.

Men när hon var klar och äntligen hade fått hem boken så var det ändå en skön känsla.

– Wow, jag har verkligen gjort en bok. Det var kul. Det var ett avslut på första halvåret med bloggen.

Nu blickar Liv framåt och kanske blir det en bok till, men först måste hon samla ihop fler recept.

Julbaket är det som ligger närmast i tiden. Då försöker hon, som vanligt, skapa nya saker, men självklart har hon favoriter.

– Saffransskorpor är min favorit och även familjens favorit, säger Liv med ett leende.

Hon har ställt fram några skorpor på ett fat och de är vackert gula i färgen och skurna med omsorg. Liv förklarar att för henne är det saffran som gäller under julhelgerna.

– Jag är inte så mycket för pepparkakor, jag vill ha det lilla extra.

Liv bakar även mycket kolor och gör brända mandlar.

– I år ska jag försöka göra praliner.

Liv är en person som lever i nuet men visst funderar hon på framtiden ibland.

– Jag hoppas att jag kommer fortsätta tycka bakning är roligt. Och att bloggen växer och att jag utvecklas inom bakning.

Saffran. Här är boken som Liv skrivit och fått upptryckt, samt några av hennes favoritskorpor bakade med saffran.

Bloggar. Liv sitter med datorn i knät och skriver inlägg i sin blogg Liv bakar.

Annons
Annons
Annons