Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drinktips för ett nyktert nyår

Funderar du på att avstå från alkohol på nyårsafton?
Även de som inleder det nya året nyktert bör få något trevligt i glasen.
Fagersta-Posten bjuder på några alkoholfria drinkrecept inför nyårsfirandet.

Annons

Nyårsafton är en högtid som av tradition förknippas med alkohol. Men många väljer också att vara helnyktra i stället. Skälen kan vara flera: exempelvis kan man avstå alkohol av religiösa och principiella orsaker, eller så kanske man behöver vara nykter för att kunna köra bil på nyårsafton.

Per-Erik Lundberg, länsordförande i IOGT-NTO, tycker att man ska hålla sig nykter för barnens skull.

-Barn tycker att det är obehagligt när vuxna är berusade, doftar alkohol och kanske inte har kontroll på vad de gör. Sedan har man bättre beredskap om något förutsett händer om man är nykter, säger han.

Föreningen Fruktdrycker har ett stort sortiment av alkoholfria drinkrecept. Nedan presenterar vi några av dem.

Citrustwist

4-5 blad färsk basilika

1 blodgrapefrukt

1 apelsin

Lägg basilikan i ett högt glas och mosa bladen något. Fyll glaset till 3/4 med is. Pressa frukten och häll juicen i glaset. Rör om och garnera med valfri frukt.

Belle Star

2 cl Blåbärssaft

1/4 pressad Citron

1 stänk Angostura

Skakas. Fyll upp med soda. Garnera med citronskiva. Serveras i vin-glas och sugrör.

Green Ice

4dl Apelsinjuice

6dl Fruktsoda

2-3 droppar grön karamellfärg

krossad is

Blanda ingredienserna och servera i ett cocktailglas med krossad is.

Kiwidaiquiri

1 dl skalad, skivad kiwi

2cl outspädd päronsaft

2cl färsk citronjuice

2cl sockerlag

1dl is

Kör alla ingredienser i en elmixer och servera i ett cocktailglas.

Shirley Temple

1 stänk grenadin

ginger ale

rött cocktailbär

Slå ett stänk grenadin i ett högt champagneglas. Fyll upp med ginger ale och servera med ett cocktailbär.

Vinbål

1/2 liten vattenmelon eller annan melon

1 mango

1 papaya

1-2 kiwifrukter

2 flaskor (75 cl) alkoholfritt vitt vin

1 flaska (75 cl) mousserande alkoholfritt vitt vin

Skala och tärna fruken. Häll det vita vinet i en stor skål, lägg i frukten och låt allt stå kallt ett par timmar. Innan bålen serveras, blandas den med det mousserande vinet.

Källa: Föreningen Fruktdrycker

Annons
Annons