Annons

Annons

Annons

Annons

Så gick det till när pop och rock slog igenom i Fagersta

För drygt 50 år sedan slog pop- och rockmusiken igenom på allvar i Sverige. Några av pionjärerna i Fagersta var Roy Björnbom, Sören ”Wibban” Carlsson och Kenneth Lindberg.

För 50 år sedan. Sverre and The Savages för drygt 50 år sedan. Från vänster Sture Lindberg, Sören ”Wibban” Carlsson, Roy Björnbom, Bo-Göran Wiklund, och Gunnar Olsson.

Bild: Privat

Annons

Före 60-talet var det antingen storbandsjazz, dixie eller dragspelsmusik som ungdomar fick hålla till godo med ute i folkparkerna. Lokala orkestrars sättning dominerades av blåsinstrument.

Pop- och rockmusiken kom som en frisk vind från USA och England.

– Allra först spelade jag dragspel men det blev ju helt ute när Liverpoolgängen slog igenom, säger Sören Carlsson som minns när han stod längst fram i Fagerstaparken då Little Gerhard uppträdde och imponerades av att bandet hade elgitarr.

– Jag blev knottrig över hela kroppen. Då var det klart vad jag skulle syssla med.

Han, Gunnar Olsson och Bo-Göran Wiklund gick i gitarrskola hos Sven-Erik Nylander. På den tiden skulle man traggla med att spela melodier efter noter.

Annons

– Vi frågade om han inte kunde lära oss några barréackord och det gjorde han. Det gjorde att vi kunde bilda ett band, The Savages.

Annons

Eftersom ingen hade körkort och bil var det inte enkelt att transportera utrustningen fram och tillbaka.

– Vi var väl en 15-16 år och använde en cykelkärra för att köra förstärkarna på till folkets park där vi repade, berättar Sören. Det kostade fem kronor per kväll att hyra parkscenen.

Från början var The Savages ett gitarrband, men med Roy Björnbom på sång och Sture Lindberg på trummor blev det Sverre and The Savages som blev Bergslagsmästare bland pop- och rockband. Redan 1961 var Roy med och bildade The Hayricks.

– Men allra först hade jag ett band som hette Roys rockgäng som spelade skiffle.

Roy värvades senare över till mer kända Spotlights från Avesta.

Kenneth Lindberg och Håkan Hammarström gick och lärde sig spela blåsinstrument. Det var inte speciellt roligt så Kenneth gick en korrespondentkurs i gitarr. Han var med och bildade The Sparklers 1964, 14 år gammal. Övriga medlemmar var Mats Sjögren, Bengt Olsson, Kent Karlsson och Sture ”Tuta” Eriksson.

– Vår första spelning var i Västerfärnebo. Det var spännande att få åka iväg och spela.

Efter det kom de musiker med som Kenneth och Sören spelat med i olika konstellationer i många år - Nils-Åke Andersson och Håkan Hammarström. Bandet hette Those och hade Lars Kullberg på trummor. Senare bytte de namn till Chad Acters och Sören Carlsson anslöt efter att ha spelat tillsammans med Anders Jernström, Ulf Östholm, Ronny Sjödin och Sture Lindberg i Buddy Chaps.

Annons

Båda banden var populära och medlemmarna blev tonårsidoler i hemtrakterna.

Annons

Kenneth framhåller Alfagården som mycket viktig för honom under tonårstiden.

– Föreståndaren Fred Ekbäck ordnade så vi fick egen replokal i källaren. Man var ju där i stort sett varenda kväll. Det var den allra roligaste tiden.

Fagerstas unga levde upp när det fria 60-talet kom med ifrågasättande av vuxnas auktoritet. Popmusiken blev ett gemensamt intresse.

– Det var ofta väldigt mycket folk ute på stan på kvällarna. Ett helt annat liv i centrum på den tiden, säger Kenneth.

Fagerstabanden fick ofta spela i folkets park. Föreståndaren Gösta ”Park-Gösta” Andersson var positivt inställd till den nya musiken och engagerade förutom den svenska popeliten även utländska toppband som The Kinks, The Hollies och Osmond Brothers.

Även i Norberg var det full aktivitet på popfronten i mitten av 60-talet. Det anordnades konsertkvällar och popularitetstävlingar mellan banden i Logen Berg i Kärrgruvan. Oftast inför en stor publik.

I början av 80-talet var Kenneth Lindberg, Nils-Åke Andersson, Håkan Hammarström och Sören Carlsson med i Etos som gav ut flera skivor. Tio år senare bildade Roy Björnbom Sverre Lee Jack and The Savages.

Musiken är fortfarande viktig i deras liv och de träffas ibland för att jamma.

– Det har varit väldigt roligt att syssla med musik. Det är ju därför man har hållt på så länge, menar Roy.

Pop- och rockpionjärer i Fagersta. Kenneth Lindberg, Roy Björnbom och Sören Carlsson har fortfarande musiken som ett stort intresse.

Bild: Ola Wahlsten


OLA WAHLSTEN

0223 t – 466 00
narakara@fagersta-posten.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan