I ett kulturhus på Södermalm i Stockholm har de sin ateljé. Designerduon Ulrika Mårtensson och Margot Barolo driver byrån Brave Production i 1700-talshuset sedan sju år tillbaka. Det råder en stillhet i lokalen, som känns ända in i de tjocka väggarna. Men lugnet bedrar. Bara några dagar tidigare var här lätt kaotiskt med flera projekt som skulle levereras före sommarledigheten.
Här och var syns spår av arbeten och produkter som ingår i deras lågmälda, skulpturala och avskalade produktion. En del av projekten har just avslutats medan andra ännu är i sin linda.
– Eftersom vi gör allt själva kan vi inte ta fram så många produkter. När man står för alla kostnader måste sortimentet få växa i långsam takt, säger Ulrika Mårtensson.
Annons
De lärde känna varandra år 2002. Båda två hade blivit inbjudna av Svenskt Tenn för att göra nya produkter inför företagets 80-årsjubileum. De började byta material med varandra och gjorde några resor ihop. Nästa steg blev en gemensam ateljé.
Annons
– För oss har samarbetet inneburit att man kan ta snabbare beslut. Samtidigt kan vi nu ta på oss fler, större och roligare uppdrag, säger Margot Barolo.
De kompletterar varandra bra. Ulrika, som är arkitektutbildad, står för det tekniska, textila och storskaliga. Margot är mer produktorienterad och har kollektionsbyggandet i ryggmärgen. Samtidigt är de etablerade var för sig, på olika håll. Margot som produktdesigner, Ulrika som designer för offentlig miljö och konstnärliga textila utsmyckningar.
I ateljén uppstår ofta engagerade samtal om en bransch de båda brinner för. Det var under ett sådant samtal de kom fram till att de ville vara fria att styra ledet helt på egen hand, och samtidigt skapa ett universum som de själva satte ramarna för. Så föddes deras designbyrå. Att få följa hela processen – från skiss till färdig förpackad produkt – ger känsla av frihet, samtidigt som det naturligtvis också innebär ett högre risktagande.
– Vi har ett ganska prestigelöst förhållningssätt till arbetet. Slutprodukten är viktigast, inte vem som har gjort den, säger Ulrika.
Margot tar fram en liten vas i porslin vars runda mage spiller över den plana ytan. Den är designad av Ivana Králiková.
– Att arbeta med externa designers är jättespännande och vi hoppas kunna göra det mer i framtiden. Men målet är att bygga en plattform som är så pass stark att vi kan anställa. På det sättet kommer vi själva att kunna fokusera på det vi gör allra bäst, säger Margot.
Annons
Annons
HELENA KAASIK/TT

Margot Barolo och Ulrika Mårtensson i sin gemensamma ateljé i ett kulturhus på Söder i Stockholm.
Bild: Anders Wiklund/tt

Materialprover samlade i en bok.
Bild: Anders Wiklund/tt

Porslinsskålarna har fått behålla bården som uppstår i tillverkningen, och som man normalt skär bort. På det sättet blir alla skålar unika.
Bild: Felix Odell

De industritillverkade flaskorna har korkar med spår av handflatan som format dem. På det sättet blir varje flaska unik.
Bild: Anders Wiklund/tt

Skålen designade Margot Barolo för Svenskt Tenn när företaget firade 80-årsjubileum 2002.
Bild: Anders Wiklund/tt

Ivana Králiková har designat vasen vars mage hänger över kanten.
Bild: Felix Odell
Gemensamma designdrömmar
Margot Barolo och Ulrika Mårtensson beskriver sin design som skulptural, lågmäld, slitstark och långsam.
Kollegorna vill göra design som vågar utmana, i material som textil, keramik, glas och porslin.
Målet är att använda sin fulla potential och designkunskap i större utsträckning. Därför tänker de bli bättre på att förmedla vad de kan och vill göra till samarbetspartners och kollegor.
Ambitionen är att vara delaktiga i hela processen, och att vara transparanta med tillverkningsmetoderna.
Sedan år 2013 samarbetar de med externa designers som har ett formspråk som stämmer med deras.