Annons

Annons

Annons

Annons

Så råder du bot på torr hud

Blir din hy torr som fnöske nu när temperaturen sjunker? Det är inte så konstigt då kyla torkar ut huden, menar apoteksteknikern Ann-Louise Ivansson. Men det finns bot för besvären.

Ann-Louise Ivansson, apotekstekniker på Apoteket Lejonet i Fagersta, brukar tipsa kunder till att skydda händerna från kyla. ”Se till att använda handskar när det börjar bli kallt ute för att undvika att bli torr och använd gärna duscholja för att återfukta huden”, säger hon.

Bild: Emeli Lillbacka

Annons

Torr hud kännetecknas av stramande känsla, irritation, klåda, torrsprickor eller fjällning. Den torra huden släpper ifrån sig mer fukt än en normal hud, vilket gör att den blir ännu torrare och kan bli en ingång till andra hudproblem, som till exempel eksem.

Apoteketsteknikern Ann-Louise Ivansson på Apotek Lejonet i Fagersta, berättar sina tips.

– Huden suger upp fukt från luften så när luften är torr blir huden torr. Hyn avger mer fukt än den får, säger hon.

Annons

Annons

Samtidigt går vi mellan kylan ute och våra uppvärmda hem där luftfuktigheten också är låg.

– Den här växlingen mellan värme och kyla gör huden extra torr, säger hon.

Ann-Louise Ivansson rekommenderar sina kunder att använda handskar när det är kallt ute.

– När huden blir torr märks det framförallt på händerna, ansiktet och på smalbenen. Och det är just kyla som påverkar huden mest, säger hon.

En bra duscholja hjälper huden att återfå fuktbalansen.

– Det är lätt att ta fel på om kroppen behöver fukt eller fett. En fet salva passar sig bäst på mindre torra ytor (händer) medan en fuktgivande lotion fungerar över hela kroppen, säger hon.


Emeli Lillbacka

Annons

Annons

Till toppen av sidan