Annons

Annons

Annons

Annons

Se upp för oseriösa hantverkare

Polisen i Västmanland går ut och varnar för ohederliga hantverkare och tipsar om hur du skyddar dig.

Det är säsong för hantverkar-bedragare nu - personer som ringer på och erbjuder olika typer av renoveringsarbeten eller asfaltering, enligt kommissarie Anders Hedström vid polisen i Västmanland.

- Oseriösa hantverkare dyker upp i villamoråden och erbjuder olika typer av tjänster. Ofta är de uppsökande i sitt tillvägagångssätt. Problemet kan vara att arbetet kan bli undermåligt utfört eller att priset kan bli mycket högre än vad parterna först kom överens om, säger han.

Annons

Annons

De söker ofta upp äldre personer och lämpliga fastigheter som är i behov av renovering. Överenskommelsen sker alltid muntligt, ofta kan de börja arbeta på en gång samt kräver kontant förskottsbetalning. Det har förekommit att bedragarna erbjuder skjuts till banken, där de inte följer med in för att undvika att hamna på övervakningskamera.

- I vissa fall har personerna upplevts som påstridiga eller hotfulla. Rör det sig om en situation som upplevs som hotfull så kontakta polisen, säger Anders Hedström.

Polisen i Västmanland listar tips om hur du skyddar dig mot denna typ av bedragare (se faktaruta).

Så undviker du att bli lurad:

Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

Anlita bara hantverkare med F-skattesedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Källa: polisen.se


Tove Gontran

Annons

Annons

Till toppen av sidan