Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Handelsbanken lägger ner sitt kontor i Västanfors – miljonsatsar i Fagersta

Nästa år förlorar Västanfors sitt sista bankkontor.

Mikael Johansson Holst, platschef för Handelsbanken i Fagersta och Andreas Byrén, platschef för Handelsbanken i Västanfors.

Bild: Lina Svalbro

Annons

Sedan Nordea lämnade Västanfors i våras har Handelsbanken varit ensam om att ha kontor där. Men i mars månad nästa år flyttas verksamheten till kontoret i Fagersta. Ingen på Handelsbanken lokalt sägs upp i samband med omgörningen utan alla tre i personalstyrkan i Västanfors får Fagerstakontoret som ny arbetsplats där de nu blir nio under samma tak.

– På det här sättet får vi vår kompetens samlad på ett ställe, i stället för att ha två mindre kontor. Vi blir starkare och kunderna får bättre hjälp i och med att vi är fler på kontoret, säger Mikael Johansson Holst, kontorschef för Handelsbanken i Fagersta.

Annons

– Det är verkligen en satsning, ingen nedläggning. Vi behåller personal och satsar miljoner på marknaden här i Fagersta, understryker Andreas Byrén som byter roll från kontorschef i Västanfors till ställföreträdande kontorschef i Fagersta.

Annons

Båda kontoren är i stort behov av renovering och på det här sättet går det att satsa helhjärtat på ett i stället för halvdan renovering av två kontor, menar Handelsbanken. Att valet landade på att behålla lokalerna i Fagersta handlar om att det är större yta och lättare att bygga om. Handelsbanken uppger ingen exakt summa på hur mycket som satsas i renoveringen, förutom att det rör sig om "flera miljoner". De pengarna kommer bland annat användas till förbättrad ventilation och fler kundrum.

Förra året lades Swedbanks kontor i Skinnskatteberg ned, nyligen lämnade Swedbank Norberg. Bakomliggande orsak är framför allt att kundbesöken minskat kraftigt.

Redan i våras meddelade Handelsbanken centralt att antalet kontor skulle bli färre runt om i landet:

"Inom ett par år räknar vi med att det blir 50-60 kontor färre", sade Handelsbankens presschef Johan Wallqvist till nyhetsbyrån TT i april i år och det rapporterades att många närliggande kontor i samband med det skulle slås ihop.

Mikael Johansson Holst påpekar att situationen att ha två kontor på en så pass liten ort, nog nästintill är unik men att båda kontoren ändå varit och är lönsamma. Enligt honom har Handelsbanken för avsikt att behålla sina kontor i Skinnskatteberg och Norberg.

Annons

Annons

Handelsbanken i Västanfors flyttar till Fagersta i mars månad.

Det är inte bara Swedbank som märker att kundbesöken blir färre, fler gör sina bankärenden på nätet. Men Handelsbanken ser ändå anledningar till att satsa miljoner på att bygga om kontoret i Fagersta. Kraven på bankerna har förändrats, både vad gäller den digitala biten och kraven på rådgivning till kunderna. Inte minst kundrummen får en viktig funktion.

– Det krävs mer just när det gäller lagkrav och dokumentation. I dag är det också högre krav på att vi kan sitta mer avskilt och prata ostört med kunden, säger Andreas Byrén.

Den tre kilometer långa flytten från Västanfors till Fagersta hoppas han inte ska göra Västanforsborna allt för besvikna. Enligt Andreas Byrén har de kunder som hittills tagit emot beskedet muntligen haft en positiv inställning. Antalet kunder i Västanfors, om man räknar företag och privatpersoner, uppgår till drygt 3 000. För Handelsbanken i Fagersta är siffran något högre.


Lina Svalbro

0223-466 14
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy