Annons

Annons

Annons

Annons

Skinnskatteberg

Skolinspektionen har påtalat problemen sedan 2010

Problemen Skinnskattebergs kommun har med att följa upp skolan har påtalats sedan 2010.

Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg.

Bild: Lina Svalbro

Annons

Läs mer: Skinnskatteberg riskerar vite för stora brister i kvalitetsarbetet i skolan

Annons

Annons

Skolinspektionens beslut innebär att om inte Skinnskattebergs politiker blir bättre på att följa upp skolans arbete innan slutet på april 2017 så kommer kommunen få betala 900 000 kronor i vite.

– För att barn och elever ska få den utbildning de har rätt till krävs det att de som har ansvar för utbildningen känner till vad man gör på skolorna och förskolorna. Det vet inte Skinnskattebergs kommun fullt ut, säger Kerstin Haster, utredare vid Skolinspektionen.

– I och med det så om inte ansvariga inte vet om eventuella brister så vet de inte vad de behöver åtgärda. Då är det en risk att eleverna inte får den skola och förskola som de har rätt till. Vi förutsätter att kommunen kommer åtgärda det här.

Läs mer: Skinnskatteberg har länets bästa skola

Bristerna gäller förskola, grundskola med förskoleklass samt fritidshemmen. Den brist de alla har gemensamt är att huvudmannen, det vill säga kommunstyrelsen, inte följer upp resultaten, analyserar dem och planerar åtgärder för att komma tillrätta med brister.

– Vi var där 2010 och de hade ungefär samma problematik då. De har åtgärdat problemen till en viss del, säger Kerstin Haster.

Vad konkret är det man inte har koll på?

Annons

– Man vet om betygen men man vet inte vad man gör på skolan. Man är inte säker på vad rektor och lärarna jobbar med för att förbättra skolan. De har relativt låga betyg i Skinnskatteberg. Då vet inte politikerna vad de behöver sätta in för åtgärder för att förbättra det.

Annons

Läs mer: Lärarläget inför skolstarten


Seth Jansson

023-936 36
seth.jansson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan