Annons

Annons

Annons

Annons

Skinnskatteberg

Elever på Klockarbergsskolan får hjälp med klassresa

Skinnskattebergs kommun pyttsar in cirka 2000 kronor per elev så att niondeklassarna i kommunen ska kunna besöka Polen och Auschwitz.

Niorna Maja Haveringen, Nora Rolén, Paula Blockhammar och Rami Ghazi är några av de elever på Klockarbergsskolan som samlar in pengar till en klassresa de tror blir gripande och intressant.

Bild: Lina Svalbro

Annons

När läsårsplanen började formas och eleverna i nian på Klockarbergsskolan pratade om att de börjar läsa om Andra världskriget i vår, föddes idén om att besöka Nazitysklands största förintelse- och koncentrationsläger Auschwitz i Polen.

– Det kommer att vara hemskt, alla som besökt platsen säger det, att det blir starka känslor. Så kommer nog vi också att känna, säger eleven Paula Blockhammar.

Annons

I oktober i år beslutade Skinnskattebergs kommunstyrelse att kommunen går in med drygt halva kostnaden, 2000 kronor per elev. Bidraget tas från Hisingska donationen. Resten av pengarna tjänar eleverna in bland annat genom att baka och sälja, närmast på helgens julmarknad på torget i Skinnskatteberg. Eleverna har också arrangerat barndisko för att få in pengar till klasskassan.

Läs mer: Skinnskatteberg riskerar vite för stora brister i kvalitetsarbetet i skolan

Annons

På Klockarbergsskolan finns en stor förberedelseklass och många elever på skolan har annan bakgrund än svensk. Frågor om krig, rasism och nazism är fortfarande aktuella sjuttio år efter Andra världskriget.

– Det blir mer nära när man ser människor som flyr hit. Det går nog att förstå bättre när man ser att människor varit plågade innan. Det är lätt att säga att vi inte kan ta emot fler, men allt är bättre än att vara i hemlandet där det är krig, säger Paula Blockhammar.

Läs mer: Rumänska flyktingar gifte sig i Färna bruk efter kriget

Hon tror att klassresan till Auschwitz blir en annan möjlighet att förstå vad som egentligen hände i Europa på 1940-talet. Att besöka ett gammalt koncentrationsläger är en stor skillnad från att läsa om det i en bok eller se en film. Eleven Nora Rolén som besökte Auschwitz i somras och även hon ska på klassresan som blir i juni nästa år håller med. Hon tror att det blir en bra och lärorik klassresa.

Annons

– Det är verkligen jättehemskt. Det är gripande, säger hon.

Läs mer: Kaino flydde från ett Finland i krig


Lina Svalbro

0223-466 14
lina.svalbro@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan