Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Minst 162 hem drabbade av vägglöss i Västmanland hittills i år – "Var vaksam när du kommer hem efter en resa"

Saneringsfirman Anticimex har sanerat vägglöss hos 162 hushåll i Västmanland under årets 11 första månader. Länssiffran är lägre än i fjol men vägglöss är ett växande problem i landet.

En fullvuxen vägglus är 4–5 millimeter lång, med bred oval kropp. Färgen varierar från blekt gulbrun till rödbrun efter det att den sugit blod.

Bild: Anticimex

Annons

Enligt Anticimex-statistiken har sju procent färre hushåll drabbats av vägglöss i Västmanland under perioden januari–november i år jämfört med samma tid förra året. Troligtvis kan det bero på att en stor kund, det kommunala fastighetsbolaget Mimer i Västerås, har bytt utförare – till Nomor.

I Sverige som helhet har siffran över sanerade bostäder stigit med 14 procent till 14 375 hushåll.

– Vägglöss är numera ett relativt stort problem i Sverige, men myten om att det bara är utlandsresor som är boven lever kvar. Snarare är det själva resandet som är boven. Du som är ute och reser bör vara observant på de boende och transportmedel som du vistas på, säger Håkan Kjellberg skadedjursexpert på Anticimex, i ett pressmeddelande.

Annons

Vägglusen kan följa med i ditt bagage när du kommer hem från en resa. När den väl är där kan den spridas vidare via till exempel begagnade möbler, resväskor och ryggsäckar. En vägglus kan inte hoppa eller flyga utan förflyttar sig krypande.

Annons

– Det finns en del saker du kan göra innan din resa för att undvika att vägglöss kommer med hem, exempelvis genom att packa i rätt sorts väska. Välj en med hårt skal som plast eller metall, och undvik resväskor tillverkade av tyg. Det kan också vara bra att veta hur vägglusen ser ut, så du kan skilja den från andra småkryp som många ibland misstar för vägglus, säger Håkan Kjellberg.

– När du väl anländer till ditt boende, undersök rummet och framförallt sängen. Titta i sängkläder och på bäddmadrassen efter små svarta fläckar eller blodfläckar. Detta är typiska spår efter vägglöss. Om möjligt, placera din väska långt ifrån sängen, där trivs vägglusen nämligen bäst. Badkaret är faktiskt en bra plats om det finns ett sådant.

Marcus Larsson från Anticimex vägglussanerar i Flemingsberg.

Bild: Robin Haldert / TT

Vägglöss är blodsugande. Dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av.

Sticket är inte smärtsamt men en del utvecklar en allergisk reaktion mot vägglusens saliv som injiceras under måltiden. Svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda är vanliga symptom.

Håkan Kjellberg:

– Vid hemkomst lönar det sig att packa upp metodiskt. Gör det inte i sovrummet utan på ett upplyst ställe där du kan upptäcka eventuella löss. Vi rekommenderar också att du tvättar dina kläder relativt omgående, helst i 60 grader, då vägglöss bara överlever temperaturer upp till cirka 50 grader.

Annons

Annons

Vägglus infångad vid en lägenhetssanering i Stockholm.

Bild: ANDERS WIKLUND / TT

FAKTA OM VÄGGLUSEN

Vägglusen (Cimex lectularius) är stor som en äppelkärna, 4–5 mm. Honan lägger 1–5 ägg om dagen. När vägglusen kläcks efter 1–2 veckor kan den börja suga blod direkt. En tom vägglus är genomskinlig medan den blir rödbrun när den sugit blod. I brist på föda kan den gå i dvala i upp till ett år. Då är den inte tjockare än ett kreditkort och mycket svår att upptäcka. Vägglusen gömmer sig gärna i alltifrån sängar till soffor, tavelramar, gardiner, rullstolar, radioapparater och brandvarnare. Andra ställen den kan finnas på är bakom golvlister och lösa tapeter eller i förvaringsaskar och böcker. Pålitliga tecken för att upptäcka vägglöss är mörka fläckar av spillning, rester efter hudömsningar och levande vägglöss på platser där de kryper in och gömmer sig. Små runda blodfläckar på lakan kan också vara tecken på vägglöss.

Vägglusen gömmer sig gärna bakom golvlisterna.

Bild: Robin Haldert / TT

– Misstänker du problem med vägglöss är det mycket viktigt att du kontaktar ett saneringsföretag så fort som möjligt. Vägglöss måste saneras professionellt, det är inget du kan lösa på egen hand, säger Håkan Kjellberg.

Tips och råd vid sanering

Före: Plocka undan, dammsug och rengör så att det är lätt att inspektera. Ingen storstädning.

Annons

Gå inte in i sanerade utrymmen på 2 timmar.

Barn under 2 år eller känsliga personer bör inte gå in i sanerade utrymmen på 24 timmar efter behandling.

Annons

När medlet som använts vid saneringen har torkat (kan ta upp till 24 timmar) kan de sanerade utrymmena användas igen. Det som har tagits bort kan placeras tillbaka.Våttorka och dammsug inte de sanerade ytorna på 5-6 veckor. Medlet som använts ska finnas kvar och ha effekt på de insekter som kommer i kontakt med behandlade ytor.Behandling av textilier: tvätta över 60°C (se tvättråd), frys: -18°C i en vecka, värme: torktumla i ca 50 minuter.

Marcus Larsson från Anticimex vägglussanerar i Flemingsberg.

Bild: Robin Haldert / TT

Tips och råd vid resaPå hotellrummet:

Ställ resväskan högt och långt ifrån säng eller annan möbel som kan användas som sovplats.Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån. Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.

Vid hemkomsten:Ta ur alla kläder ur resväskan och tvätta, gärna vid 60 °C om det går. Övrigt innehåll läggs i plastpåse och in i frysen sju dagar. Föremål kan frysas eller värmebehandlas, väl förslutna i plastpåsar, i max 60 °C i värmeskåp under minst en timme. Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen läggs i en plastpåse och stoppas in i frysen under flera dygn, därefter ska den slängas i soptunnan.


Anders Edström

021-19 92 25
anders.edstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan