Annons

Annons

Annons

Ishockey

Nilsson: Godkänd start på JVM – mer än så var det inte

Juniorkronorna gjorde det som kunde förväntas av dem i JVM-premiären mot Danmark.
6–1 är helt klart godkänt, men det var ingen match som får mig att redan planera för bad i närmsta fontän för att fira ett JVM-guld.

Jonathan Dahlén skickar in 3–0 till Sverige bakom Lasse Petersen efter fint förarbete av Carl Grundström.

Bild: Graham Hughes

Han spelade fram till Sveriges första mål i förra årets turnering och i årets turnering gjorde han själv det första målet för Sverige. Alexander Nylander är viktig för den svenska offensiven, och han fick precis den start på turneringen han behövde. Mål direkt efter att han visat prov på kyla när han frös målvakten och tog sig förbi en försvarare och sedan retfullt la in pucken under målvakten.

Nylander var poängbäst i Sverige förra året som 17-åring och har knappast blivit sämre i år även om poängproduktionen i AHL inte är den största.

Annons

Det var annars en bra genomkörare till öppningsmatch för Juniorkronorna. Danmark stod upp bra i den första perioden och stod faktiskt högre upp i banan än vad jag förväntat mig på förhand.

Annons

Det tog ett par minuter, ja kanske en halv period innan Sverige tog över matchbilden efter att ha klarat av ett numerärt underläge, utan att för den delen spela bländande hockey. Det fanns nog en del premiärnerver i killarna.

Andra perioden påminde om den första. Sverige var det bättre laget, men det var inte VM-guldklass på spelet. Den tredje blev precis så avslagen som man kunde förvänta sig. Det insläppta målet med ett par minuter kvar att spela kändes dock onödigt.

Målvakt Sandström hade inte allt för mycket att göra, men stod för en läcker benparad när Wejse försökt köksvägen i mitten av den andra perioden. En räddning som ger gott självförtroende för Sveriges förstemålvakt.

Det blir svårt att dra några större slutsatser av den här premiärmatchen i årets turnering. Resultatmässigt gjorde Sverige vad som kunde förväntas, en komfortabel seger, och stabil grund att bygga vidare på i nästa match mot Schweiz.

Något som man däremot kan konstatera är att Rasmus Dahlin är en supertalang och en ny svensk backgigant i varande. Född 2000, bara 16 år gammal och kan spela tre JVM till efter den här turneringen. Backen Dahlin imponerade mest på mig i det svenska laget. Pausfinterna innan 2–0 och 5–0 är magnifika. Här har vi en spelare som kan gå först av alla spelare i draften 2018, främst utmanad av kanadensaren Joseph Veleno.

Annons

Annons

Tre saker att ta med sig från premiärmatchen:

1. Rasmus Dahlin. Spelade moget, bra och imponerande. Backsidan ser bra ut i Sverige.

2. Alexander Nylander. Den tilltänkte skyttekungen i Sverige kom in i det direkt med två mål. Två målskyttemål. Perfekt start.

3. En seger är en seger och tre poäng. En bra start på turneringen är aldrig dåligt inför fortsättningen.


Alexander Nilsson

063-16 16 15
alexander.nilsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan