Annons

Annons

Annons

Ishockey

Nilsson: Nu är vägen till medaljmatcherna vidöppen för Sverige

Det satt långt inne, men till slut visade Juniorkronorna klass.
4–2 mot Schweiz och obesegrade efter två matcher.
Och nu är vägen till medaljmatcherna vidöppen.

Det var i många hänseenden en klassisk juniormatch med fart och fläkt från båda lagen.

Sverige var det lag med flest kontrollerade anfall medan Schweiz mer än gärna låg på rulle och högg som kobror på de kontringsmöjligheter som dök upp, eller när de fick chans att spela med en man mer på isen.

Det är ingen strålande insats av Sverige, inte på något sätt. Schweiz, med gamle svenske NHL-backen Tommy Albelin som assisterande tränare, fullföljde sin matchplan till punkt och pricka.

De rullade hårt på sina fyra främsta spelare, med backen Jonas Siegentahler och forwarden Nico Hischier i spetsen samt understöd från lagkaptenen Calvin Thürkauf och Damien Riat. Framför allt imponerade Siegentahler och Hischier på mig i matchen. Lägg därtill en stabil Joren van Pottelberghe i mål så blev det en jämn match.

Annons

Annons

Det gläder mig att de mindre nationerna flyttar fram positionerna på hockeymarknaden. Vi såg Danmark ställa till med en skräll av större proportioner när man tog alla tre poäng av Finland under tisdagen och nu ett Schweiz som tog två poäng mot Tjeckien och nu håller jämna steg med Sverige. Det är mycket beroende på hur pass bra årskull som kommit fram, men glappet minskar för varje år.

Men, med min beundran för Schweiz toppspelare avklarad, nog borde Sverige ha avgjort de här matchen tidigare?

Till att börja borde de haft med sig ett fem minuter långt powerplay och ett matchstraff på lagkapten Thürkauf med sig in i den andra perioden efter att han svept undan Rasmus Dahlins ben efter slutet på den första perioden. Den måste domarna se, speciellt i ett VM.

Sedan saknades det verkligen inte chanser.

Två ramträffar, en drös med bra skottlägen. Lite bättre skärpa, eller en nypa tur, och det hade varit avgjort långt innan förstakedjan klev fram med fem minuter kvar.

Hela anfallet innan Joel Eriksson Ek skickar in 3-2 osade klass. Först Alexander Nylanders frånvändning och passning ut ur egen zon, Grundströms styrka när han bryter in framför mål och tar tillbaka pucken efter att han skjutit utanför och hittar fram till Färjestadsforwarden som hittar rätt.

En icing från Schweiz och tekningsvinst av Rasmus Asplund senare kunde också Lucas Carlsson kruta in 4–2 och det hela var klart.

Annons

Små glimtar av individuell briljans som avgör en annars tät match.

Annons

Någonstans bådar det ändå gott för det svenska laget, som inte förlorat en gruppspelsmatch i JVM sedan 2006.

Och nu är också vägen till semifinal vidöppen, efter att både Finland och Tjeckien redan tappat poäng och slagpåsarna i grupp B i form av Lettland och Slovakien ser ut att bli just slagpåsar.


Alexander Nilsson

063-16 16 15
alexander.nilsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan