Annons

Annons

Annons

Ishockey

Nilsson: Nu går Juniorkronorna till final – slår ut Kanada på vägen

Det blev till slut en enkel och trygg gruppseger för Sverige.
Sex poäng ned till tvåan Danmark (!) och bara sex insläppta mål på fyra matcher.

Jonathan Dahlén stod för ett hattrick mot Tjeckien. Nu får han och kompisarna jubla vidare i slutspelet.

Bild: Ryan Remiorz

Nu väntar slutspel, och först ut är kvartsfinal mot det på papperet lättaste motståndet från grupp B i form av Slovakien. Ett Slovakien som släppt in strax över tre mål per match och bara mäktat med sex mål framåt, där fyra av dem kom i matchen mot slagpåsen Lettland.

Slovakien har blivit nollade två gånger, nu senat mot Ryssland, och det ska inte vara några problem för Sverige att ta sig förbi det här hindret och avancera till en semifinal. Slovakien har haft svårt att komma till offensivt. Bara 77 skott på mål på 4 matcher, att jämföra med Sveriges 136 skott på lika många matcher. I powerplay har de bara gjort ett mål på elva försök och har turneringens sämsta powerplay hittills. Sverige å sin sida har bara gjort två mål, på åtta försök. De har dock spelat knappt nio minuter mindre med en man mer än vad Slovakien har gjort.

Annons

Annons

Sveriges boxplay har inte varit av allra högsta klass hittills i turneringen. Special teams brukar kunna vara skillnaden på guld och silver och här krävs det bättring. Speciellt med tanke på att det med största sannolikhet blir Kanada i en semifinal. Ett lag som gör mål på nästan vartannat powerplay och bara släppt in tre mål på 19 numerära underlägen.

Sverige bör inte vara oroliga för Slovakien i kvartsfinalen. De ska inte orsaka några större problem för Juniorkronorna.

Men å andra sidan trodde ingen heller att Finland skulle behöva kvala sig kvar och sparka förbundskaptenen i JVM 2017.

Om vi lyfter blicken från Juniorkronorna och kollar på hela slutspelet så skulle jag hålla USA och just Juniorkronorna som finallag. USA har imponerat med ett disciplinerat försvarsspel och verkar ha två målvakter som är i gott slag i Tyler Parsons och Joseph Woll. Offensivt har de spelare som Colin White och Clayton Keller som spetsar tillsammans med bulldozern Jordan Greenway som kör rakt igenom både motståndare och sarg om det så behövs.

Kanada ska ju givetvis inte räknas bort, men det jag har sett av laget har inte gjort mig helt såld på laget. Offensivt har de fina siffror, men det jag oroar mig över är målvaktsspelet. Varken Connor Ingram eller Carter Hart har imponerat i mina ögon. Trots att de inte fått mängder med skott på sig har de bara hållit nollan i en match, mot Slovakien. Tre insläppta mot både Ryssland och USA medan de överlistades av Lettland två gånger imponerar inte. Men man kan ju aldrig räkna bort ett Kanada på hemmaplan. Tänk publikstödet i en semifinal mot Sverige i
Bell Centre...

Annons

Ryssland tror jag åker ut i sin semifinal mot USA efter att ha fått slitit hårt för att ta sig förbi Danmark i kvartsfinalen.

Mitt slutspelstips:

1) USA

2) Sverige

3) Kanada

4) Ryssland


Alexander Nilsson

063-16 16 15
alexander.nilsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan