Annons

Annons

Annons

Annons

Östra Hamnen/Lillåudden

TV: Västeråsare slog världsrekord i eldblåsning

VLT var på plats när Johan Holst slog världsrekordet i eldblåsning på lördagen. Det återstår att se om det kommer med i Guinness rekordbok. "Nu väntar vi med spänning på om det blir officiellt", säger Johan Holst.

Inbäddat innehåll

Gycklargruppen Trix har 20-årsjubileum. För att fira detta anordnas på lördagen en fest där gycklaren Johan Holst slog det officiella världsrekordet i eldblåsning. Eftersom gycklargruppen firar 20 år var planen att blåsa eld i 20 sekunder – och därmed fördubbla det nuvarande rekordet på 9,968 sekunder. Detta mål överträffades.

Annons

– Det känns bra. Jag siktade på att komma över 20 och det gjorde jag ju nu, säger Johan Holst.

Se världsrekordförsöken här:

Inbäddat innehåll

Annons

Eldblåsning av det här slaget, "sustained fire breathing", går ut på att blåsa eld så lång tid som möjligt utan en extern eldkälla. Johan Holst tog en brännbar vätska i munnen och blåste den mot en fackla. När vätskan tagit eld tog han bort facklan och blåste sedan eld så länge det gick.

– Det handlar om att hålla ut lågan så länge det är möjligt, säger han.

Världsrekordsförsöket hölls på Trixteatern på Sigurdsgatan och var öppet för allmänheten. På plats fanns även kontrollanter för Guinness rekordbok. Det återstår nu att se om Guinness rekordbok accepterar det nya rekordet.

– Nu väntar vi med spänning på om det blir officiellt, säger Johan Holst.

Det tidigare rekordet på 9 sekunder togs av en Fagerstabo, så om det nya rekordet godtas går det från en västmanlänning till en annan.

– Det är en kille som heter Fredrik Karlsson som jag har haft äran att träffa tidigare, som är en riktigt skicklig eldblåsare, säger Johan Holst.

Läs också: Västeråsgycklaren Johan ska slå världsrekord i eldblåsning: "Jag kommer att ha brända läppar"

Annons

Läs också: Världsberömd eldcirkus gästar Västerås i helgen


Erik Hjärtberg

erik.hjartberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan