Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

SD utreder om dömd politiker ska uteslutas ur partiet

Sverigedemokraternas medlemsutskott utreder om Stefan Vestling (SD) ska uteslutas. I december dömdes han för hets mot folkgrupp.

I december 2014 lade Stefan Vestling, andre vice ordförande i Norbergs kommunfullmäktige, upp ett inlägg på partiets lokala Facebook-sida. I inlägget stod det bland annat att ”kåta muslimer” har ”sjuka, djävulska lustar”.

För det dömdes han för hets mot folkgrupp av hovrätten den 20 december. Nu har partiets medlemsutskott påbörjat en utredning om honom, vilket SVT Västmanland nyligen rapporterade.

– Jag kan bekräfta att ärendet har gått vidare till partiets medlemsutskott som beslutat att öppna en utredning, sedan landar det i ett beslut som partistyrelsen i sin tur får ta ställning till. Beslutet kommer att fattas på nästkommande partistyrelsemöte, skriver Felix Byström, pressekreterare för Sverigedemokraterna, i ett mejl till FP.

Annons

Annons

Partistyrelsens nästa möte är inplanerat den 24 april. Partiet vill i dagsläget inte förklara varför utredningen görs eller vad det innebär för Vestlings kommunala uppdrag i Norberg.

– I övrigt kommenterar vi inte innehållet i pågående utredningar, skriver Felix Byström.

Stefan Vestling har överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen, eftersom han anser att den har fattats på felaktiga grunder. I sin överklagan framhöll Vestling bland annat att den man som ska ha anmält kränkning till polisen inte existerar.

Läs också: SD-politiker dömdes för hets mot folkgrupp – skyller nu på falska bevis

Läs också: ”Glasklart hets mot folkgrupp”

Läs också: SD-politiker ångrar inlägg om muslimer

Så fungerar medlemsutskottet

I det första skedet gör medlemsutskottet en bedömning om de ska öppna ärendet och begära in yttrande från berörda parter, eller lägga ner ärendet. Om ärendet öppnas kan det antingen leda till att berörd person får en varning, eller att ärendet skickas vidare till partistyrelsen som kan besluta om en omedelbar uteslutning ur partiet.

Annons

Källa: SD-Kuriren


Julia Löndal Jonsson

021-19 92 38
julia.jonsson@mittmedia.se


Alexandra Edman

070-379 13 97
alexandra.edman@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan