Annons

Annons

Annons

Engelbrektsloppet2017

Anders lägger spåren på kanonsnö

Nu är det fullt upp med att se till att snön och spåret ligger på plats inför helgens skidlopp i Norberg. "Jag hoppas på kyla, då brinner den här snön ihop och det blir hållbara spår", säger Anders Karlén, spårläggare.

Natten till lördag läggs skidspåren i Norberg för Engelbrektshalvan och Kristinaloppet. "Jag hoppas att det blir kallt i natt", säger spårläggaren Anders Karlén.

Bild: Björn Westin

Det är bråda dagar för spårpatrullen. Anders Karlén tror på att spåren kommer hålla god kvalité.

– Vi har snö så det räcker och vi jobbar vidare och tillverkar snö. Vi kommer få ett bra lopp även om det blir några kompromisser, det blir lite trängre, säger Anders Karlén.

Konstsnön har varit avgörande för att Engelbrektsloppet kan ha 15 kilometer lång bana. Den snöfattiga vintern har drabbat flera lopp i södra och mellersta Sverige hårt. Norrbärke skimarathon körde tolv varv på en tre kilometer lång bana. Wadköpingsloppet i Ånnaboda hade 14 varv och Stråkenloppet hade 3,5 kilometer lång bana där åkarna gjorde 11 varv.

Annons

Annons

– Det är snötillverkningen som är nyckeln till allt, säger Anders Karlén.

Här på torget i Norberg går sprintloppet på fredagkväll. Anders Karlén är med och fixar spåren i årets Engelbrektslopp.

Bild: Björn Westin

Läs också: Så kommer spårsträckningen se ut

I somras arbetade föreningen med att bredda spåren genom att röja sly från sidorna och lägga ut fyllnadsmassor. Hade inte det jobbet gjorts hade inte loppet kunnat köras på det viset tävlingsledningen tänkt sig.

– Sen har vi en bra grej att när man startar första varvet så åker man till Näs, där går det en separat ny väg över sjön Kalven så man kommer till Nordansjö den vägen. Det var en lösning som vi kom på för annars hade vi kört ut i Nordansjö och förbi kraftstationen och där är det väldigt smalt och det hade inte funkat, säger Anders Karlén.

För pluskunder: Här är vallatipsen inför loppen

På vägen tillbaka kommer spåren delas och det blir mötande trafik. Vilket betyder att när det är dags för andra varvet kommer de snabbare åkarna att komma ikapp och varva åkare inne på sitt första varv. Då gäller urspårningsregeln att gå ut i högra spåret och släppa förbi de snabbare åkarna.

Annons

– I min värld brukar det lösa sig eftersom de som vill åka om brukar göra sig hörda så folk vet att de ska släppa förbi dem.

Annons

Sent torsdag kväll och under fredagen började snö läggas ut inne i Norberg och på resten av banan. Den snön har producerats den här veckan så den är blötare och mer formbar. Den får frysa till sig över natten till lördagen.

Anders Karlén har åkt många lopp och har i flera år engagerat sig i arrangemanget. Han tycker det är spännande att se hur loppet utvecklas framöver.

– Vi har haft en bra period och fått upp det här loppet i och med att det är en del av Euroloppet och hela den kakan. Nu kommer det in ett nytt gäng som lyfter loppet till en ny nivå och det tycker jag är jättespännande, säger Anders Karlén.

Se fredagens livesändning här


Seth Jansson

023-936 36
seth.jansson@mittmedia.se


Alexandra Edman

070-379 13 97
alexandra.edman@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan