Annons

Annons

Annons

Annons

Skinnskatteberg

Nyanlända behöver mer hjälp i skolan – nu utbildas lärare i Skinnskatteberg

Lärare och övrig skolpersonal på Klockarbergsskolan deltar i Skolverkets projekt "Riktade insatser". "Det är en fantastisk möjlighet för skolan", säger Gabriel Andersson, samordnare för SFI.

Skinnskatteberg är en av 12 kommuner som under vårterminen 2017 kommer att delta i Skolverkets projekt "Riktade insatser för nyanlända elevers skolgång". Detta eftersom kommunen tagit emot ett stort antal nyanlända under 2015.

– Det här är inte något vi måste göra, utan vi har fått en förfrågan och har tackat ja till den här fantastiska möjligheten. Alla kommuner har inte fått den här möjligheten. Skolverket kommer vara ett fantastiskt stöd och kunna vara ett bollplank för oss, säger Gabriel Andersson, samordnare SFI på Klockarbergsskolan.

Under tisdagen var Skolverket på plats och träffade skolpersonal på Klockarbergsskolan för första gången. Man gjorde då en nulägesanalys och diskuterade en åtgärdsplan.

Annons

Annons

Hur är nuläget?

– Nuläget är som sådant att vi ser att det finns vissa punkter som vi kan utveckla. 2015 kom väldigt många elever och det gick väldigt fort. Vi ser ett behov av att pausa och titta på vad vi kan förbättra, säger Gabriel Andersson.

Vad behöver förbättras?

– Det får vi se. Nu ska vi diskutera en åtgärdsplan. Den kan handla om att till exempel jobba med modersmålvägledning eller studievägledning, säger Gabriel Andersson.

Klockarbergsskolan har i dag cirka 400 elever varav drygt 100 är nyanlända.

Enligt Skinnskattebergs kommun är målet med projektet att "kommunens utbildningar ska vara av hög likvärdighet och kvalitet samt att höja kunskapsresultaten för nyanlända barn och ungdomar."

En del av detta är att öka kunskapen hos personalen som under projektets gång kommer att delta i workshops, utbildningar och diskussioner.

"Riktade insatser" kommer att pågå under tre terminer. Som Fagersta-Posten har skrivit om tidigare deltar även Norbergs kommun.

Läs även: ”Tuffare för dagens nyanlända”

Annons

Läs även: Länsstyrelsen placerar över 600 nyanlända i Västmanland – men ingen till norra länsdelen

För Plus-kunder: SFI-notan som kommunerna ska täcka: 6,3 miljoner


Maria Björkman

021-19 92 74
maria.bjorkman@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan