Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: USA kräver att andra länder stärker försvaret, annars..

Sverige står ensamt i orolig tid

Inte tillräckligt avskräckande

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Knappt hade den utrikespolitiska debatten i riksdagen avlutats förrän USA kom med ett tydligt besked på Natos möte. Landet står under president Trump fast vid stödet till Nato, men bara om de andra länderna satsar mer på försvaret och når upp till försvarsanslag på minst 2 procent av BNP.

Annons

I nuläget är det bara USA (3,61 procent), Grekland (2,38), Storbritannien (2,21), Estland (2,16) och Polen (2,00) som klarar tvåprocentskravet.

Annons

Det är i sak rimligt att alla länder är med och bidrar mer till det gemensamma försvaret. Men med tanke på Donald Trumps kampanjretorik finns också ett hot: Gör som USA säger, annars kan Nato falla samman.

Sverige står utanför Nato och regeringen avvisar de borgerliga partiernas krav på att bli medlem. När USA ställer villkor för att försvara alliansmedlemmar lär intresset för att värna Sveriges oberoende mot Ryssland vara ringa.

I synnerhet som Sverige snarast vill framstå sig som Trumps motsats i världspolitiken och bara satsar runt 1 procent av BNP på försvaret. Det var också en tydlig markering att Sverige den här gången inte fick vara med på Natomötet.

Det främsta argumentet för Natomedlemskap är att Sverige på grund av Gotlands strategiska läge skulle dras in i en militär konflikt mellan Nato och Ryssland. Samma skäl kan vara ett halmstrå för att vi ändå skulle få Nato-hjälp vid en rysk attack.

Men mycket talar nu för att Sverige, som inom EU har bland de sämsta relationerna med Ryssland, skulle stå ensamt om Ryssland började uppträda mer hotfullt också mot Sverige.I det nya läget måste regeringen bli tydlig om lägets allvar och släppa långsamheten med att stärka försvaret. Ska Sverige stå utanför Nato behöver vi ha ett minst lika starkt försvar som medlemsländerna.

Då måste försvaret stärkas i närtid och målet vara minst 2 procent av BNP. Det blir dyrt och besvärligt, men är nödvändigt i en farligare värld. Försvarets andel av BNP var ändå 2 procent så sent som 1997 och 3 procent 1982.


Richard Appelbom

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan