Annons

Annons

Annons

Fotboll

Fors: Minnena av tårar och allvar får mig att glädjas över GIF-satsningen

Krönika

Se också: Här är alla matcher vi livesänder

Gideonsbergs IF. Denna storklubb. Som en gång i tiden var Sveriges bästa på damsidan. Jag spelade några år i GIF under slutet av storhetstiden. Det var givande år, lärorika år, men även otroligt tuffa år.

Jag var en av dem som gav mig av efter gymnasiet, spelade något år på college i USA. Men det blev aldrig riktigt detsamma med fotbollen.

Jag har åkt förbi min gamla fotbollsarena på Önsta-Gryta ett par gånger sedan jag flyttade tillbaka till Västerås för fem år sedan. Minnena av skrik och skratt, tårar och allvar sköljer över mig. Jag känner lukten i omklädningsrummet, en blandning av liniment, vått gräs och gamla benskydd som aldrig har fått torka ordentligt (eller blivit tvättade för den delen).

Annons

Annons

Iskalla försäsongsträningar som sög musten ur en, men även den fantastiska känslan när man hade gjort en bra match.

Det var tufft och känslomässigt, men med en otroligt stor del av gemenskap och vänskap.

Men jag tror att det är tuffare nu. Damspelarna i dag måste träna ännu hårdare än vad vi gjorde i slutet av nittiotalet. Då hade man inte riktigt kommit till den punkten där det var fokus på styrka och rörlighet.

Varva ner och stretcha

, brukade tränaren ropa efter träningarna.

Då joggade vi ett varv, genade i hörnen av planen, och satte oss sedan ner i gräset och tog av oss benskydden. Det där med stretching var väl inte direkt prio 1 om jag ska vara ärlig.

När jag säger vi så menar jag ju inte alla spelare förstås, det fanns alltid de som fortsatte nöta med frisparkar efter träningen eller fortsatte att springa några kilometer till.

De var också de spelarna som gick vidare inom fotbollen.

Min första säsong i Gideonsberg spelade jag med Sara Thunebro. Denna landslagsback som gick till att spela 132 landskamper.

2009 mötte BK30 Djurgården. Det blev förlust med 0-6.

Bild: Peter Kruger

Min första träningsmatch med Gideonsbergs A-lag, våren 1997, spelade jag högerback en halvlek. Och fick då förstås möta en annan rutinerad landslagsgigant och fotbollsstjärna – Victoria Svensson.

Annons

Jag var 16 år och hon var nog Sveriges bästa anfallare just då.

Annons

Jag behöver nog inte beskriva vidare hur det mötet gick.

Nu spelar jag inte alls längre. Men det glädjer mig så innerligt att GIF har ett ungt och hungrigt lag som vill framåt. Och att jag ska få följa dem i division 1 i år - i vår unika och härliga livesatsning!

Följ matchen mellan Gideonsberg och Gustafs 14 april här


Sofia Fors

021-90 70 93
sofia.fors@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan