Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Leader Bergslagen läggs inte ned - i väntan på ny programperiod i EU

Leader Bergslagen ska inte läggas ned. Detta bestämde föreningens årsstämma på onsdagskvällen.

År 2015 blev Leader Bergslagen samt fyra andra Leader-områden i Sverige utan pengar när Jordbruksverket fördelade den kommande Leader-periodens finansiering. Pengarna räckte inte till alla, var Jordbruksverkets förklaring, vilket ledde till att fem Leader-områden omfattande totalt 31 kommuner blev helt utan projekt/utvecklings-pengar. Leader Bergslagen var ett av områdena som inte fick några pengar.

Annons

Sedan dess har framtiden för Leader Bergslagen, som jobbar med lokalt utvecklingsarbete i projektform, varit oviss.

På onsdagskvällen hade föreningen sin årsstämma i Lindesberg.

– Det bestämdes att Leader Bergslagen ska vara kvar. Det ena ombudet efter det andra sade att de tyckte att Leader-föreningen skulle vara kvar i väntan på en ny program-period med fördelning av nya EU-pengar, berättar Barbro Fischerström, verksamhetsledare på Leader Bergslagen.

Annons

Någon verksamhet har inte Leader Bergslagen just nu. Inga intäkter heller. Men det finns cirka 300 000 kronor i kassan och dessa pengar ska nu sparas till nästa programperiod, som startar år 2021, med förhoppning om att då få projektfinansiering igen.

– Stämman resonerade som så att det är bättre att behålla föreningen, pengarna och den organisation vi har nu än att lägga ned föreningen för att sedan starta upp den på nytt. Nu har vi ändå en organisation och ett kapital att börja med till nästa programperiod. Nu träffas vi en gång per år på årsstämman fram till dess och så får vi se hur det blir då.

Leader Bergslagen jobbar för landsbygdens utveckling i Fagersta (ej tätorten), Norbergs, Surahammars (ej tätorten), Skinnskattebergs, Smedjebackens, Ludvika (ej tätorten), Ljusnarsbergs, Hällefors, Lindesbergs och Nora kommuner samt Järle i Örebro kommun. Leader Bergslagen är en ideell förening.

Det har gjorts försök att hitta finansiering till Leader Bergslagen via andra vägar, dock utan framgång. Bland annat föreslog Maria Larsson, landshövding i Örebro län, tillsammans med sju andra landshövdingar att regeringen skulle ändra i landsbygdsprogrammet så att alla Leader-områden kunde få stödpengar. Denna ändring ville inte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht göra.

Annons

Annons


Anders Almgren

019-15 54 84
anders.almgren@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan