Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Richard Appelbom: Företagare misstror den rödgröna regeringen

Västmanland tappar mark om företagsklimat

Förettagre tycker att företagsklimatet i Västmanland har blivit sämre.

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Annons

Det är ömsom vin och ömsom vatten i Svenskt Näringslivs enkät till företagare om företagsklimatet. Men tyvärr mest vatten för Västmanland.

Fler kommuner än tidigare får höga betyg av företagen för företagsklimatet. Men det gäller inte Västmanland. Här tycker företagarna att företagsklimatet försämras.

Lika illa är det när företagarna ska sätta betyg på företagsklimatet nationellt. Det är det lägsta sedan Svenskt Näringsliv 2008 började genomföra den här enkäten. Det kan vara upplyftande för de ofta kritiserade kommunpolitikerna. De lyckas i genomsnitt bättre än regeringen med att skapa ett gott företagsklimat.

Annons

Annons

Flera socialdemokratiskt styrda kommuner har förbättrat eller har ett bra företagsklimat. I Västmanland är Hallstahammar, där Socialdemokraterna har styrt i "evighet", bäst. Hällefors har avancerat kraftigt efter en tidigare bottenplats. Katrineholm har också förbättrat företagsklimatet. Där styr Socialdemokraterna visserligen tillsammans med Moderaterna, men är S är det i särklass största partiet.

Det handlar mycket om attityder. I enkätsvaren är det många som helt enkelt önskar bättre förståelse från politiker och tjänstemän för företagande.

På riksplanet vill det sig inte för S/MP-regeringen, trots mycket tal om tillväxt och företag. Företagarna ser att flera skatteförändringar och olika förslag innebär försämringar Attityden till företagande i välfärdssektorn är negativ med tal om vinstbegränsningar.

Nu tycker företagarna för all del att det nationella företagsklimatet har blivit sämre alltsedan 2010. Företagarna verkar ogilla att Alliansregeringen tappade fart under sin andra mandatperiod. Så blocktillhörigheten behöver inte avgöra företagsklimatet.

Men det är oroande att så många företagare tycker att dagens regering har försämrat företagsklimatet.

På kort sikt har många företag problem med att hitta medarbetare med rätt kompetens. Här har politikerna ett ansvar.

Annons

Men de goda tiderna får också ett slut. Då är det viktigt att företagsamma har framtidstro, vill och vågar satsa. Och särskilt bekymmersamt att det går bakåt i Västmanland.

Läs också: Västmanland sämst i landet på nyföretagande 2016


Richard Appelbom

021-19 92 60
richard.appelbom@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan