Annons

Annons

Annons

Fagersta

Atlas Copco köper in sig i svenskt högteknologiföretag: “Detta är framtiden inom gruvdrift.”

Atlas Copco förvärvar en svensk verksamhet som tillhandahåller system för högteknologiska gruvor. Bolaget beskrivs som en kommande nyckelspelare för det nya bolaget Epiroc.
– Detta är framtiden inom gruvdrift, säger affärsområdeschefen Helena Hedblom.

Atlas Copcos affärsområde Gruv- och bergbrytningsteknik bedriver utveckling för hållbar produktivitet i gruvor ovan och under jord, infrastruktur, anläggningsarbeten, brunnsborrning samt markarbeten. De viktigaste enheterna för produktutveckling och tillverkning ligger i Sverige, USA, Kanada, Kina och Indien.

Bild: Atlas Copco

Atlas Copco har slutit avtal om att förvärva en del av ett Sverigebaserat företag som tillhandahåller avancerad mjukvara som optimerar gruvverksamhet underjord.

Annons

Atlas Copco kommer att förvärva 34 procent av Mobilaris MCE, baserat i Luleå, en verksamhet som nu är del av Mobilaris AB.

Annons

Mobilaris MCE:s mjukvarulösningar erbjuder en helhetsbild av gruvverksamheten, positionering i realtid och statusinformation om fordon, utrustning och personal presenterad i ett sofistikerat 3D-användargränssnitt.

Mjukvaran används för gruvdrift underjord, tunnelbygge och annan anläggning. Verksamheten har ungefär 20 anställda och hade intäkter under 2016 på cirka 30 miljoner kronor.

– Det innovativa teamet på Mobilaris kommer att spela en nyckelroll då Atlas Copco vidareutvecklar sina digitala och automationslösningar vilket ger gruv- och anläggningskunder ökad säkerhet, effektivare verksamhet och högre produktivitet,” säger Helena Hedblom, chef för Atlas Copcos affärsområde Gruv- och bergbrytningsteknik.

Förvärvet förväntas slutföras i början av tredje kvartalet 2017.

Mobilaris MCE kommer att verka som ett separat bolag delvis ägt av Atlas Copco.


Björn Nylund

0223-466 22
bjorn.nylund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan