Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Kajsa Dovstad: Vargar ska vara på Skansen, inte i skogen

Minska Stockholms makt över landsbygden - tillåt vargjakt.

Låt de människor som har vargen smygandes runt husknuten bestämma över vargjakten.

Bild: Junge

Älskade jakthundar dör, fårbönders verksamheter förstörs och landsbygdsbor blir rädda när vargen stryker längs husknuten. Ändå har myndigheter bestämt att varg och människa ska samexistera i harmoni. Det är dags att de som drabbas av vargens skadegörelse får bestämma över beståndet.

Jaktjournalen rapporterade nyligen att en varg i Kolsva nära Köping sprang omkring med en död tamkatt mellan tänderna. Några veckor tidigare chockades hundägare när deras pudel bets ihjäl av vad som troligtvis är samma varg. Västmanland är ett av de vargtätaste länen i landet.

Annons

Annons

Men vargbeståndet styrs av politiker i Stockholm, som sällan eller aldrig behöver uppleva hur det är att bo i ett vargrevir.

Vargen är inte viktig för det svenska ekosystemet och globalt är arten inte rödlistad. Det finns ingen anledning för Sverige att agera moralisk stormakt genom att rädda vargar.Dagens vargstam härstammar från ett par individer som på 1980-talet invandrade österifrån. Innan dess var vargen utrotad. I dag består den svenska vargstammen av mellan 340 och 559 individer, enligt Naturvårdsverket. De officiella beräkningarna har dock fått skarp kritik för att ligga kraftigt i underkant. Hur som orsakar de vargar som finns stor skada.

De som tar saken i egna händer riskerar att straffas hårt. I april i år begärdes fyra män häktade för tjuvjakt på varg. Ett trettiotal poliser deltog i gripandena. Det är orimligt att människor kan frihetsberövas för att ha skjutit varg. Det är också önskvärt att Polisen prioriterar att sätta dit yrkeskriminella, i stället för att ta fast enskilda jägare.

Även andra myndigheter lägger stora resurser på att rädda vargar. Ett av de mest flagranta exemplen på slöseri av skattepengar är vargflytt. I stället för att skjuta vargar som stör mänsklig verksamhet sövs de ner och flyttas - trots att vargarna ofta vandrar tillbaka. En varghona som orsakade problem för rennäringen i Jämtland flyttades fyra gånger till Örebro, vilket kostade skattebetalarna tio miljoner kronor.

Annons

Annons

I ett läge där många av statens kärnområden saknar resurser bör inte några pengar läggas på vargvård. Det måste bli lättare att skjuta varg – i dag kan besked om skyddsjakt dröja. Den reglerade vargjakten kännetecknas dessutom av bisarra rättsprocesser där djurvänner har lyckats stoppa vargjakt genom att överklaga myndighetsbeslut.

Det finns inga bra anledningar till att det inte ska vara tillåtet att skjuta varg.

Människors rätt till liv och egendom måste väga högre än vargens. Den stockholmare som vill se varg kan besöka Skansen. Och låta landsbygdsborna själva bestämma över skogen.


Kajsa Dovstad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan