Annons

Annons

Annons

Viktigt med fler kvinnor i försvaret

Militärövningen Aurora 17 pågår. Många kvinnor deltar, men försvaret behöver ännu fler, framhåller skribenten.

Bild: Jessica Gow/TT

Över 19 000 kvinnor och män deltar i den största övningen i sitt slag för Försvarsmakten på över 20 år. Att både kvinnor och män är en del av övningen Aurora 17 kan vi idag kanske se som självklart, speciellt i ljuset av att den könsneutrala värnplikten återinförts. Men fortfarande utgör kvinnor enbart cirka 16 procent av Försvarsmaktens anställda.

Annons

Att engagera fler kvinnor att vilja vara en del av försvaret är en demokratifråga. Försvarsmakten ska skydda vårt samhälles grundläggande värderingar; demokrati och mänskliga rättigheter, då kan inte ansvaret ligga på enbart halva befolkningen.Mellan oktober i år och april nästa år kommer drygt 6 000 ungdomar födda 1999 att mönstra i enlighet med lagen om totalförsvarsplikt. 25 procent av dem är kvinnor och 36 kommer från Västmanlands län. Det kan jämföras med 16 procent de år som militär grundutbildning var frivillig.

Annons

Varför söker sig inte fler kvinnor till Försvarsmakten? Det finns säkerligen flera faktorer som bidrar men att som minoritet verka i en organisation som traditionellt har varit uppbyggd av män för män är självklart en utmaning. Ett alternativt möte med Försvarsmakten är via ett medlemskap i en frivillig försvarsorganisation såsom Svenska Lottakåren. 2016 genomförde 406 personer grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F) och av dem var 45 procent kvinnor.

Vi ser att speciellt unga kvinnor söker sig till oss som ett alternativ för att pröva om försvaret är något för dem och flera av dem säger ”ja, Försvarsmakten är för mig, jag klarar det”. Det gör mig stolt att veta att vi idag, precis som när vi grundades 1924, bidrar till ett starkt försvar av Sverige och att alltfler kvinnor axlar ansvaret för att försvara Sverige.

Det är bara med hela samhällets kompetens som vi kan bygga ett försvar för alla. Ett försvar som varje medborgare känner representerar dem. Ett försvar som försvarar dig och mig oavsett kön, ålder, hudfärg eller vem vi älskar. Och det är allas vårt ansvar att bidra på det sätt vi kan.

Jenny Wiklund, Kårchef, Västra Aros Lottakår


fagersta-posten.se/insandare

insandare@fagersta-posten.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan