Annons

Annons

Annons

I december blir det nya tider för tågen och VL:s bussar

Den 10 december justerar järnvägsföretagen sina tidtabeller – och då passar VL på att justera busstidtabellerna eftersom många bussar körs med anslutning till tåg.

Text

För resande med linjerna 550 och 500 väntar vissa förändringar. Linje 550 delas upp i två, och för resande som byter buss mellan 550 och 500 och omvänt i Skinnskatteberg kan längre väntetider uppstå efter tidtabellsskiftet.

Bild: Jan Ernheimer

Annons

VL och tågföretagen passar på att göra vissa andra förändringar samtidigt. För de boende i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg med omnejd innebär det vissa justeringar på vissa linjer.

Exempelvis för dagens busslinjer 550 och 500. För något år sedan delades busslinjen som ursprungligen gick genom hela Västmanland från Eskilstuna och upp till Avesta Krylbo upp i två delar.

Från 10 december delas busslinjen upp i tre delar enligt följande, alla förändringar som nämns för linjen och alla andra linjer nedan gäller i linjernas båda riktningar:

Linje 500 Skinnskatteberg-Fagersta-Norberg-Avesta Krylbo anpassas till tågens avgångstider och får därmed justerade avgångs och ankomsttider. Det kan, skriver VL, innebära längre bytestider i Skinnskatteberg om man exempelvis pendlar Fagersta-Köping med buss.
Närmare Avesta sker vissa förändringar då linje 500 börjar trafikera Bjurfors igen och får ny linjesträckning då hållplatserna Källhagens industriområde och Slaggatan läggs ner. Även hållplatsen Myntgatan, Avesta, dras in.

Annons

Annons

Linje 550 delas upp i två delar; linje 550A som trafikerar Skinnskatteberg-Köping och 550 B som trafikerar Köping-Eskilstuna. Ett flertal turer per dag får justerade ankomst- och avgångstider för att bättre passa tågens avgångs- och ankomsttider i Köping.

Linje 56 Skinnskatteberg-Bernshammar får mindre justeringar. I Hed läggs hållplatserna Heds kyrka och Hed skola ner och ersätts med nya hållplatsen Hed.

Linje 81 Skinnskatteberg-Riddarhyttan får vissa tidsjusteringar.

Linjerna 85 (Norberg-Kärrgruvan), 86 (Norberg-Karbenning-Västerfärnebo med förbindelse till Sala) och 87 (Karsbo-Norberg) får vissa tidsjusteringar.

När det gäller tågtiderna händer det en del som vi tidigare skrivit om [+] då de direkta och populära förbindelserna Ludvika-Fagersta-Stockholm dras in. Det har lett till stark kritik från pendlare, fritidsresenärer och politiker i såväl Dalarna som norra Västmanland längs hela linjesträckningen ner mot Västerås. Det kommer att innebära nagelbitande väntetider på allt från ett fåtal minuter till över en halvtimme på Västerås central.

Med påföljande risk vid förseningar, i synnerhet på helger, att dalfolk och västmanlänningar tvingas tillbringa nära två timmar i Västerås i väntan på nästa tåg, tid man hellre skulle tillbringa i Stockholm eller på hemorten.

Annons

Då är det en klen tröst att ett direkttåg Skinnskatteberg-Västerås och omvänt utan byte i Fagersta införs vardagar med avgång från Skinnskatteberg på morgonen och retur från Stockholm på eftermiddagen.

Annons

Tiderna på Bergslagspendeln justeras också; de som är vana vid att resa vissa klockslag gör mycket klokt i att läsa den nya tidtabellen.

Hållplatser kommer att skyltas om i samband med tidtabellsbytet, aktuella tider kan man söka via VL:s hemsida www.vl.se eller per telefon 0771-224000.

Observera att förändringarna genomförs den 10 december, som är en söndag. Vissa förändringar som gäller vardagstrafiken gäller alltså inte förrän 11 december.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan