Annons

Annons

Annons

Ishockey

Sverige krossade Vitryssland i JVM-premiären: "Välförtjänt"

Trots en inledning där det stod lika efter den första perioden, var det Sverige som var starkast i JVM-premiären, där Juniorkronorna vann med hela 6–1 mot Vitryssland på annandagen.

Bild: Joel Marklund/Bildbyrån

Annons

I premiärmatchen av årets upplaga av JVM mötte Sverige det lag som förra året flyttades upp, nämligen Vitryssland. Det ena laget är topptippat och det andra är av naturliga skäl bottentippat.

Redan efter nio spelade minuter slog SHL:s poängkung Elias Pettersson till och gjorde matchens första mål.

I slutet av den första perioden såg Vitryssland till att chocka Sverige, när de i slutminuterna av den första perioden kvitterade till 1–1 i boxplay.

– Det är som det är, men det är bara att fortsätta spela, sa Elias Pettersson till SVT efter första perioden.

Slutsekunderna bjöds Sverige på ytterligare ett powerplay, och hade då ett jätteläge att ta ledningen med 2–1, men fick gå till pausvila med ställningen 1–1 och ett powerplay som skulle inleda period två.

Annons

Men powerplayet som fortsatte i den andra perioden gav ingen frukt, däremot lyckades Sverige sätta högre och högre press på Vitryssland som hade svårare att hänga med ju längre perioden gick.

Annons

Elva minuter in i den andra perioden kom så ledningsmålet för Sverige, genom Erik Brännström, och bara två minuter senare kom ytterligare ett mål då Glenn Gustafsson utökade till 3–1.

Sverige visade sedermera i den andra perioden att de var här för att vinna, när de fortsatte sätta press samt vara det drivande laget.

När perioden summerade stod det 4–1 till Sverige och Sverige hade det stora övertaget med totalt 24–5 i skott, där hela 14 av dem kom i den andra perioden.

Redan två minuter in i den andra perioden rasslade nästa mål in genom Lias Andersson, snyggt assisterad av Alexander Nylander och Elias Pettersson.

Därefter hade Elias Pettersson en jättechans som hade kunnat bli ett otroligt läckert ishockeymål, men ledningen utökades inte just då utan Lias Andersson stod för ytterligare ett mål 51 minuter in i matchen.

6–1 till Sverige blev till slut resultatet i Sveriges första gruppmatch, där de trots svajig inledning visade att de är på plats i Buffalo för att gå långt.

– Vi vinner välförtjänt och en bra start på turneringen, säger dubbla målskytten Lias Andersson till SVT efter matchen.

Vitryssland–Sverige 1–6 (1–1, 0–3, 0–2)

Första perioden: 0–1 (08.44) Elias Pettersson (Rasmus Dahlin), 1–1 (14.56) Yegor Sharangovich.

Andra perioden: 1–2 (30.57) Erik Brännström (Alexander Nylander, Oskar Steen), 1–3 (32.33) Glenn Gustafsson (Gustav Lindström, Jesper Sellgren), 1–4 (34.18) Jesper Boqvist (Erik Brännström, Fredrik Karlström).

Annons

Annons

Tredje perioden: 1–5 (42.17) Lias Andersson (Alexander Nylander, Elias Pettersson), 1–6 (51.07) Lias Andersson (Rasmus Dahlin, Fredrik Karlström).

För Plus-kunder: Hägglund: Inte briljant av juniorkronorna, men ett spel som ger arbetsro

För Plus-kunder: Förkrossande straffar, guldrus och tårar – så har det gått för Sverige i JVM de senaste tio åren

För Plus-kunder: Morabackens jobbiga minne i Kanadas JVM-fiasko: "Vi gjorde ryssarna trötta åt er..."

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan