Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Fler Natomotståndare tror på hjälp från Nato

Text

Väljarna är logiska och förnuftiga om Nato

I Försvarsövningen Aurora 17 på Gotland deltog militär från Sverige, USA, Frankrike, Finland och Estland. Foto: Tomas Oneskog/SvD/TT

DN har gjort en opinionsundersökning om väljarnas syn på Natomedlemskap. Motståndet mot medlemskap har ökat något. 44 procent är mot medlemskap, och 31 procent för. Det som har fått mest uppmärksamhet är att en större andel Natomotståndare än Natoanhängare tror att Nato skulle hjälpa Sverige vid ett akut hot.

De enskilda siffrorna kan, särskilt som jag nyligen varnade för att resultaten av opinionsmätningar har blivit mer osäkra, tas med en nypa salt. I en annan mätning beställd av Fri Värld (Natoanhängare) ökade stödet för medlemskap.

Annons

Annons

Däremot är det egentligen allt annat än förvånande att fler Natomotståndare än Natoanhängare räknar med stöd vid ett akut hot. Det visar snarare att väljarna, utifrån den egna verklighetssynen, tänker logiskt och förnuftigt.

Natomotståndarnas huvudargument är att spänningen och krigsrisken skulle öka om Sverige blev Natomedlem. Skulle det bli en allvarlig kris skulle Nato inte tillåta att Ryssland erövrade Sverige, utan stödja oss. Alla scenarier utgår, nu liksom förr, från att Ryssland/då Sovjet är angriparen.

Det har i efterhand också visat sig vara vad den socialdemokratiska regeringen utgick från under det kalla kriget, även om den utåt talade om en mer strikt neutralitetspolitik. I praktiken förbereddes militärt stöd från Nato.

Dagens S-ledda regering satsar öppet på militärt samarbete med Nato, USA och särskilt med Finland. Men den vill inte söka eller utreda Natomedlemskap.

Natoanhängarna menar däremot att Sverige måste vara medlem för att vara säker på att få stöd från Nato. Krigsrisken och spänningen skulle minska om Ryssland visste att Sverige genom garantier skulle få stöd av Nato. Argumenten för Natomedlemskap överväger, förutsatt att det går att nå bred politisk enighet och att Finland samtidigt söker medlemskap.

Det är därför logiskt att fler Natoanhängare än Natomotståndare inte tror på Natohjälp vid en kris. Huvudargumentet för medlemskap är just att Sverige inte säkert kan räkna med stöd av Nato utan medlemskap. Ska Natoanhängarna få majoritet måste de övertyga fler om att Natostödet uteblir utan medlemskap.

Annons

Annons

Läs mer:

Debatt: Olle Thoell (S): Sverige är en stormakt i humanitärt stöd

Debatt: Stig Henriksson (V): Lögn och förbannad dikt i Sverige går att resonera om i Finland

Debatt (C) Ryssland är det stora hotet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan