Annons

Annons

Annons

Vägen till Vasaloppet

Vägen till Vasaloppet – se fem seedningslopp hos oss

MittMedia Sport gör en storsatsning på längdskidåkning med drygt en månad kvar till Vasaloppet.

Under namnet ”Vägen till Vasaloppet” direktsänder vi fem olika långlopp på skidor under fyra helger i rad.

Text

MittMedia Sports Oliver Åbonde och Sofia Fors intervjuar Terese Therell efter segern i Kristinaloppet i en av våra livesändningar från Engelbrektsloppet 2017.

Bild: Alexandra Edman

Annons

Den första söndagen i mars lämnar över 15 000 skidåkare Berga By i Sälen med siktet inställt på Mora. Vasaloppet, som avgörs för 94:e gången, är årets stora högtid för många långdistansskidåkare.

Men ska man åka de nio milen över myrar, fäbodar och byar gäller det att vara förberedd.

Nu väljer MittMedia sport att vara med på den resan. I vår satsning ”Vägen till Vasaloppet” livesänder vi fem lopp som alla är seedningsgrundande till Vasaloppet.

Först ut är Harsa Ski Marathon i Hälsingland, som avgörs redan på lördag.

► Se sändningen från Harsa Ski Marathon här

Annons

– Det känns helt rätt att dra igång den här satsningen i natursköna Harsa. Förhoppningsvis blir det många deltagare nu när vintern har visat sig från sin bästa sida, säger Rickard Pettersson, redaktör för MittMedias vasaloppsbevakning.

Annons

Övriga lopp i ”Vägen till Vasaloppet” är Wadköpingsloppet i Ånnaboda utanför Örebro, Orsa Grönklitt Ski Marathon, Engelbrektsloppet i Norberg och Skinnarloppet i Malung.

– Vi har valt lopp med tradition och lopp som brukar dra starka och stora startfält. Visst är många deltagare på plats för att träna inför eller seeda upp sig till Vasaloppet, men det här är ändå lopp som kan stå för sig själva också.

Det största arrangemanget i Vägen till Vasaloppet är förstås Engelbrektsloppet i Norberg, som faktiskt inte bara är seedningsgrundade till Vasaloppet utan även möjligt att åka i stället för Vasaloppet för den som vill genomföra En Svensk Klassiker.

– När det gäller Engelbrektsloppet jobbar vi också på att kunna lösa produktionen tillsammans med arrangörerna, vilket vi hoppas kan möjliggöra en sändning på en helt annat nivå, säger Rickard Pettersson.

I arbetet kring Engelbrektsloppet ingår även planer på att sända även från fredagens och lördagens tävlingar i Norberg, bland annat damloppet Kristinaloppet på lördagen.

Två av loppen, Wadköpingsloppet och Skinnarloppet, ingår dessutom i långloppscupen Skistart Ski Challenge. Skinnarloppet i Malung är final i långloppscupen och dessutom en svensk skidklassiker i sig – loppet i Malung avgörs 88:e gången den 18 februari.

Annons

– Häftigt att kunna vara med när långsloppscupen avgörs. Men våra sändningar handlar förstås inte bara om eliten. Vi kommer att vara med ute i spåret och vid varvningar för att fånga upp folkfesten och de vanliga motionärerna, de riktiga hjältarna, säger Rickard Pettersson.

Annons

– Motionsidrotten står sig stark och är en viktig del av samhället och intresset för att delta i såna här lopp är fortsatt stort. Och även om det finns arrangemang med fler deltagare, finns det nog inget motionslopp i Sverige som väcker lika mycket känslor och har samma mytiska kvaliteter som Vasaloppet. Det känns kul att vi kan vara med och bygga upp stämningen inför svensk motionsidrotts mest klassiska klassiker.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan