Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Putin är farligare än Trump

Text

Centern drev Natomedlemskap hårdast

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill inte gå med i Nato. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den utrikespolitiska debatten visade att svenska partier är eniga om mycket, som att utvecklingen i Turkiet ska fördömas och att Kina inte ska fängsla bokförläggare. Med undantag för Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet bejakas EU-medlemskapet. Utrikesminister Margot Wallström (S) och Birgitta Ohlsson (L) var överens om mycket när Ohlsson gjorde bokslut om utrikespolitiken, och jämförde vad hon trodde 2002 med hur det blev.

Sedan de borgerliga partierna blev eniga om att vara för Natomedlemskap har det blivit den stora utrikespolitiska stridsfrågan. Det märktes i utrikesdebatten. Noterbart att Centern har gått från att låta som Socialdemokraterna om alliansfriheten till att nu kanske tuffast driva Natomedlemskap och varna för att Ryssland och Putin kan komma att slå till mot Sverige. Centerpartierna i Norden har verkligen gått skilda vägar, i Norge är partiet EU-motståndare och var med i en rödgrön regering, finska Centern är emot Natomedlemskap.

Annons

Annons

Centerpartierna i Norden har verkligen gått skilda vägar, i Norge är partiet EU-motståndare och var med i en rödgrön regering, finska Centern är emot Natomedlemskap.

Natomotståndarna, (S, MP, V och SD) varnade för att Natos starkaste makt leds av Donald Trump och att det alltmer repressiva och aggressiva Turkiet är en viktig medlem. Wallström kritiserade Centern för att genom Natostödet försvaga kampen mot kärnvapen.

Regeringen utreder frågan, men på Wallström lät det som om Sverige kommer att skriva på förbudet mot kärnvapen. De borgerliga partierna varnade för att det stänger dörren för Natomedlemskap.

Det är nog värre än så. Redan det nära samarbete med Nato och USA som även regeringen förespråkar hotas av om Sverige ställer sig bakom FN-beslutet om att förbjuda kärnvapen.

Redan det nära samarbete med Nato och USA som även regeringen förespråkar hotas av om Sverige ställer sig bakom FN-beslutet om att förbjuda kärnvapen.

Förut lät det som om Sverige bör värna demokratin i världen genom att gå med Nato. Det argumentet har försvagats med Trump, Erdogan och Orban i Ungern, det har motståndarna rätt i.

Nu handlar det från anhängarna om realpolitik och nationella intressen. Ryssland är den hotfulla makten i vårt närområde, och då kan Nato ge skydd även om organisationen innehåller obehagliga regimer.

Annons

Läs mer:

Ledare: SD kan få nyckeln om Nato och kärnvapenförbud

Annons

Debatt: Olle Thorell (S): Sverige är en stormakt i humanitärt stöd

Debatt: Sven Hirdman: Krigshysterin om Ryssland är farlig och obegriplig

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan