Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Våldsam ökning av sanering av råttor i Västmanland

Antalet saneringar av råttor i Västmanland som företaget Anticimex utförde ökade med 19 procent mellan 2016 och 2017.

Fotograf: Lennart Falk / Anticimex Brunråtta.

Annons

I Västmanland genomförde Anticimex 1 584 saneringar av råttor under 2017, en ökning med 19 procent jämfört med 2016. I landet som helhet har saneringarna ökat med 9,8 procent under samma period. Det gäller enbart Anticimex statistik.

För våra Plus-kunder: TV: Nya fällor ska överlista råttorna – det kryllar av djuren i Stadsparken i Västerås

Annons

Annons

De senaste fem åren har antalet saneringar ökat med 48 procent i Sverige. År 2012 genomfördes 37 963 råttsaneringar i landet.

– Råttor och människor trivs på samma platser och gillar samma sorts mat. Kommuner, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar behöver arbeta tillsammans och långsiktigt för att bekämpa råttor, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex i ett pressmeddelande.

Så undviker du råttor

Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte.

Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

Fakta om råttor

Råttor orsakar allvarliga skador på hus och egendom och kan dessutom bära på bakterier och virus som gör människor sjuka. Den vanliga råttan, brunråttan (Rattus norvegicus), blir 20–30 cm lång, utan svans. Råttorna gräver ut gångsystem där de bor och förvarar sin mat. Ett råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år.

Annons

Annons

Till toppen av sidan