Annons

Annons

Annons

Är detta Sveriges mest försenade tåg?

Bild: Arkivbild

Annons

”Vi förväntar oss att punktligheten förbättras betydligt under 2018. ” säger Hugo Oljemark, vd för Tåg i Bergslagen i en insändare i Fagersta-Posten.

Jag har pendlat mellan Fagersta och Västerås i drygt tre och ett halvt år och dessutom rest väldigt mycket med SJ de senaste 30 åren. Jag har aldrig varit med om något liknande vad gäller förseningar och inställda avgångar som perioden efter jul. Vecka 3 var den värsta hittills, då jag försökte ta 07:15-avgången tisdag-fredag. Som bäst var jag endast en timme försenad till jobbet, som sämst fyra timmar. Förra veckan var jag inte på mitt bästa humör när jag tog kontakt med SJ:s kundtjänst via deras chatt efter att än en gång besviken gått hem för att invänta nästa avgång. Jag inledde med att ställa frågan var jag kunde hitta statistiken över förseningar på sträckan.

Annons

Annons

– Någon sådan statistik har vi inte, var svaret jag fick.

– Jag kunde just tänka mig det, var mitt syrliga svar.

Nu tror jag inte att en sådan statistik saknas, det är bara det att man vill av en eller annan anledning inte visa upp den offentligt.

Sträckan Fagersta–Västerås samt Ludvika–Västerås måste som jag ser det toppa listan över förseningar i den så viktiga morgontrafiken i landet. Det är förstås bara en kvalificerad gissning eftersom jag inte har tillgång till nämnda statistik. Vad som dock står helt klart är att sträckan brottas med enorma problem. Förutom förseningarna så har man svårt att lita på informationen från Trafikverket som alltsomoftast är motstridig.

Mina kollegor kan vittna om frekvensen på förseningarna då de har fått mejl från mig de dagar då jag varit försenad på grund av detta. I går kom jag lagom till vår gemensamma frukost 09:30 vilket var en tröst i sammanhanget. (Jag avsåg att ta det inställda tåget som skulle ha varit framme 08:15 enligt tidtabellen). Jag avslutar detta inlägg med en uppmaning till SJ och Tåg i Bergslagen att presentera statistik över hur det sett ut med de inställda avgångarna så att man kan resonera om detta problem på ett sakligt sätt och vad jag har förstått från tågvärdarna så har de frekventa problemen multipla orsaker, vilket vittnar om en misskött organisation som jag ser det.

Annons

Till sist en hälsning till alla de som jobbar som tågvärdar och lokförare på sträckan: Ni gör ett jättebra jobb i en svår situation, så det är knappast hos ”markpersonalen” som felet sitter.

Lars Norqvist

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan