Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Våffeldagen – frasigt god att firas

Sylt, grädde, glass... eller varför inte en med crème fraiche och räkor. Tillbehören i våffelvärlden varierar.

Klassiker. Våffla med grädde och hallonsylt. Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Annons

Den 25 mars varje år firas Våffeldagen, en dag som ursprungligen härstammar från Jungfru Marie bebådelsedag som är en kristen högtid. Det var då, enligt evangelierna, denna dag som Jungfru Maria fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande.

Våfflorna har lagats i varierade former sedan 1600-talet i Sverige och många äter dem än i dag på olika sätt. Några föredrar att äta med sylt och grädde medan andra föredrar våfflor som är lite matigare.

Annons

Annons

Recept för cirka 6–10 st våfflor:

100 g smör (eller 50 g smör och 0.5 dl vispgrädde).

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0.25 tsk salt

4 dl mjölk

Recept för glutenfria våfflor:

100 g smält smör

5 dl mjölk

1 tsk bakpulver

4,5 dl finax glutenfria mjölmix

0,5 tsk salt

1 tsk strösocker

Nyttigare våfflor:

(4 våfflor)
2 ägg
1,5 dl havregryn
1,5 dl kvarg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
kokosolja till gräddning

Salta och söta tillbehör till våfflorna:

Svart eller röd kaviar, gräddfil och hackad rödlök.

Matjessill, gräslök och äggröra.

Kallrökt lax med pepparrotsvisp.

Äggröra med knaperstekt bacon.

Skagenröra och avokado.

Hjortronsylt med färskost och rostade pinjenötter.

Färska bär och vispad grädde.

Sylt och glass.

Kokosgrädde och blåbär.

Glass, riven choklad och färska bär.

Kvarg och färska/frysta bär.

Våfflor med skinka och avokado. Foto: Karin Grip/Scanpix

Våffla med rostbiff. Foto: Dan Strandqvist

Våffla med räkor och crème fraiche. Foto: Erik Nylander/TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy