Den 25 mars varje år firas Våffeldagen, en dag som ursprungligen härstammar från Jungfru Marie bebådelsedag som är en kristen högtid. Det var då, enligt evangelierna, denna dag som Jungfru Maria fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande.
Våfflorna har lagats i varierade former sedan 1600-talet i Sverige och många äter dem än i dag på olika sätt. Några föredrar att äta med sylt och grädde medan andra föredrar våfflor som är lite matigare.
Annons
Annons
Recept för cirka 6–10 st våfflor:
100 g smör (eller 50 g smör och 0.5 dl vispgrädde).
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
4 dl mjölk
Recept för glutenfria våfflor:
100 g smält smör
5 dl mjölk
1 tsk bakpulver
4,5 dl finax glutenfria mjölmix
0,5 tsk salt
1 tsk strösocker
Nyttigare våfflor:
(4 våfflor)
2 ägg
1,5 dl havregryn
1,5 dl kvarg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
kokosolja till gräddning
Salta och söta tillbehör till våfflorna:
Svart eller röd kaviar, gräddfil och hackad rödlök.
Matjessill, gräslök och äggröra.
Kallrökt lax med pepparrotsvisp.
Äggröra med knaperstekt bacon.
Skagenröra och avokado.
Hjortronsylt med färskost och rostade pinjenötter.
Färska bär och vispad grädde.
Sylt och glass.
Kokosgrädde och blåbär.
Glass, riven choklad och färska bär.
Kvarg och färska/frysta bär.

Våfflor med skinka och avokado. Foto: Karin Grip/Scanpix

Våffla med rostbiff. Foto: Dan Strandqvist

Våffla med räkor och crème fraiche. Foto: Erik Nylander/TT