Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Hjälp, nu kan Trump föra sin egen politik

Text

Nu gäller "USA först" fullt ut

Nu har Donald Trump bättre möjligheter att driva sin egen politik. Foto: AP

President Donald Trump är nu på väg att skaffa sig rådgivare han trivs bättre med. Det är oroande.

Den mer försiktige utrikesministern Rex Tillerson ersätts med Mike Pompeo. Som ny säkerhetspolitisk rådgivare kommer John Bolton, vilken har förespråkat militära attacker mot Nordkorea och Irak. Bolton anser alltjämt att det andra Irakkriget var motiverat. Trump har för egen del twittrat att "handelskrig är bra och lätta att vinna".

Det ökar riskerna på flera områden. Trump får nu större möjligheter att driva sin mer nationalistiska linje om att ensidigt gynna USA. EU och en del andra länder fick respit om tull och aluminiumtullar till 1 maj, men vad händer sedan? Går det att hitta en uppgörelse som gör Trump nöjd utan att det ses som en kapitulation från EU?

Annons

Annons

Nu är inte heller de nya rådgivarna överens med Trump i alla frågor. Den ekonomiska rådgivaren Larry Kudlow gillar inte tullar. Pompeo och Bolton är bestämda motståndare till Ryssland, medan Trump hela tiden har haft en mer positiv inställning till president Putin. Men de verkar tydliga med att det är presidentens linje som ska gälla. Och Trump ser ut att ha dålig impulskontroll.

Men de verkar tydliga med att det är presidentens linje som ska gälla. Och Trump ser ut att ha dålig impulskontroll.

USA lär bli mindre intresserat av att driva demokrati och mänskliga rättigheter. Bolton menar att det viktiga är om länder för en politik som USA gillar, inte om de är demokratiska eller inte. Så det bevingade uttrycket kan komma till heders: "Han må vara en skitstövel (son of a bitch), men han är vår skitstövel." Det kan också göra USA mer positivt till alltmer auktoritära ledare som Erdogan i Turkiet.

Det mesta tyder nu på att kärnenergiavtalet med Iran sägs upp trots att europeiska länder vill hålla fast vid det. Då lär Iran återuppta sitt kärnvapenprogram, och frågan blir då om USA (eller kanske Israel) slår till militärt mot Iran. Det vore minst sagt riskabelt.

Trump ska nu möta Nordkoreas diktator Kim Jung un. Lovande initiativ, men om Nordkorea inte går med på att stoppa sitt kärnvapenprogram och tillåta ordentliga inspektioner kvarstår problemet. Då kan Boltons tankar om att slå till först bli aktuella, riktigt farligt främst för Japan och Sydkorea.

Annons

För svenskt nationellt intresse gäller det att USA inte sänker garden mot Ryssland och håller fast vid de militära garantierna mot Europa. Det borde de hårdföra rådgivarna tala för, liksom att USA nu agerade tufft i solidaritet med Storbritannien och utvisade hela 60 ryska diplomater. Här visade USA, Storbritannien och övriga EU i stort en enad front.

Annons

Men det det kan bli oenighet om hur snabbt andra Natoländer (och Sverige) måste rusta upp. Konflikter kan också trappas upp och sprida sig till Europa.

Kanske går det ändå bra, och länder böjer sig för USA:s öppna maktspråk. Men det är långt ifrån säkert, och inte tilltalande om demokratin tappar mark, medan nationalismen och krigsrisken ökar. Men däråt kan vi vara på väg om Trump nu får ännu friare händer att driva sin egen linje.

Inte tilltalande om demokratin tappar mark, medan nationalismen och krigsrisken ökar. Men däråt kan vi vara på väg om Trump nu får ännu friare händer att driva sin egen linje.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan