Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Demokraterna: Vi är inget missnöjesparti

Lennart Skansfors och Christer Filipsson

Bild: Jessica Andersson

Annons

Replik på Rickard HB:s debattartikel 16/5.

Hösten 2016 fanns ett vakuum i den lokala politiken i Norberg. Det fördes ingen debatt och den dåvarande oppositionen hade släckt ner lyset. Alla verkade vilja inrätta sig i den socialdemokratiska hyllningskören. Man kan faktiskt påstå att demokratin upphörde att fungera i Norberg. Det som syntes på ytan var enbart en kuliss – i verkligheten styrdes Norberg genom en Demokratisk diktatur.

Vi var då några som var oroade över den demokratiska avvecklingen och bestämde oss för att agera. Efter några svängar fylldes tomrummet av det nya partiet Demokraterna i Norberg.

Annons

Partiets syfte och uppgift var enkel ” att på demokratisk grund, brett och ödmjukt arbeta för vad som är bäst för alla invånare i Norberg – gammal som ung – oavsett partitillhörighet. Vi skulle också medverka till att den demokratiska dynamiken återställdes.

Annons

Ser man till oss som grundande partiet kan det inte vara så svårt att räkna ut var vi egentligen befann oss på den politiska skalan. Både Lennart och Christer är fostrade i arbetarrörelsen och har varit fackligt aktiva där i 25 år. Dessa herrar var från början röda men har efter åren blivit mer nyanserade och befinner sig nu i den politiska mittfåran där Centern och Liberalerna och till viss del moderaterna finns. Utöver det har herrarna varit politiskt aktiva i Norbergs kommun i sammanlagt 40 år.

Vi var medvetna om att de etablerade partierna snabbt skulle avfärda oss och stämpla oss som ett missnöjesparti. I grunden har de rätt – alla partier föds på grund av att man är missnöjd med det rådande samhällsklimatet.

De som följt Demokraterna under 2017-2018 kan dock konstatera att partiet inte bygger sin bas på en enstaka fråga eller ett lokalt missnöje.

Demokraterna har däremot varit det parti som lagt fram flest förslag till förändringar och satsningar i kommunen. Vi har drivit frågor om trygghet, skolskjutsar, teknisk förvaltning, förhållanden inom äldrevården, skolan och övriga välfärdssektorer. Vi har också kritiserat de ekonomiska prioriteringar som gjorts av fullmäktige.

Men idag har ”missnöje” och kritiskt granskning förvandlats till ett skällsord. Inga sakdebatter förs utan allt handlar om att misstänkliggöra och förminska de som kritiserar, vilket även den gode Rickard Bergström gör sig skyldig till i sin artikel.

Annons

Annons

Det verkar heller inte finnas någon gräns för hur långt Socialdemokraterna kan gå för att behålla makten. I vår grannkommun Fagersta ger man sig på det f d kommunalrådet Stig Henriksson och anklagar honom för att använda sig av SD:s retorik när han i grunden enbart tolkar och kritiskt granskar det kommunala bokslutet.

Det är Henrikssons uppgift som opposition att granska och ifrågasätta eller är det så att S i Fagersta också vill lämna det de demokratiska spelreglerna.

Christer Filipsson

Lennart Skansfors

Demokraterna i Norberg

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy