Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Missnöjesstämpeln på Demokraterna är mest självförvållad

Mer drag i korridorerna efter valet?

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

Inte utan att man uppskattar Demokraternas klargörande av den 21 maj. En sammanhängande och förståelig text om bevekelsegrunderna bakom detta partis bildande. Bra.

Självklart måste politiska initiativ, som bygger på konstruktivitet, hyllas. Vår bygd behöver friskt drag i korridorerna. Det är alltid olustigt när ett parti (eller två) anser sig kunna prenumerera på Makten.

Vi ser ju detta fenomen utspelas på den nationella arenan. Nä, det finns ingen historisk rätt för S att fortsätta regera landet. Utan att överdriva kan man säga att just denna historiska hegemoni nu eroderar S trovärdighet som statsbärande parti. Här vilar man på gamla lagrar och försöker desperat klamra sig fast vid Makten genom att, likt en ål, slingra sig fram i politikens träskvatten. Ett desperat fiske; än kastar man ut håven åt ena hållet, för att i nästa stund pröva lyckan åt andra hållet. Något byte måste fastna!

Annons

Annons

Så går det som det går. Trovärdigheten sviktar. Inget verkar äkta. "Internationalen" sjungs med full kraft den 1:a maj, men det är ju bara skådebröd. Det (s)tatsbärande partiet har blivit en valjägare; bara man får något i nätet så är varje utspel lyckat. Och förlåtet. Den ideologiska stringensen hos S är sannerligen bräcklig. Makt!

Detta sagt som reflektion till Demokraternas insändare enligt ovan.

Klart som tusan vi behöver debatt! Och, äras den som äras bör; Demokraterna tar striden. Gott så. Faktiskt levererar man även en plattform "att på demokratisk grund, brett och ödmjukt, arbeta för Norbergs befolknings bästa". Klart att ett sånt anslag, apolitisk truism som det kan tyckas, är lockande för en bred skara väljare. Problemet som kvarstår är dock det envetna hackandet på missförhållanden hos den nuvarande regimen. Kritik som smetas brett kan ibland uppfattas som generell negativism.

Att man bygger sitt program på en ideologisk, demokratisk bas har vi förstått. Min referens till en oklar ideologisk hemvist, var snarare en fråga om just var Demokraterna hör hemma i det politiska spektrat. Nu vet vi: resan har gått från vänster till mitten. en historisk färdplan. "Är man inte socialist som ung har man inget hjärta – är man inte konservativ som gammal har man ingen hjärna". (Georges Clemenceau). Hmm, antar att min hjärna behöver kalibreras...

Anyway, just så! Känns bra att ha fått en innehållsdeklaration från Demokraterna". Nä, det är mig fjärran att stämpla "Demokraterna" med dunkla antydningar.

Annons

Förminskandet som Demokraterna upplever kan möjligen härledas till sättet man framför sin uppfattning – inte ens den största anhängare av detta parti kan undvika att se hur kritik hamnar i förarsätet, medan konstruktivitet sitter i släpvagnen, om ens där.

Annons

Så, i denna betraktares ögon, är "missnöjesstämpel" ett självförvållat begrepp. Ett leende, lite humor, ett positivt anslag, rent av en lösning –.ja, det skulle ju ändra Demokraternas profil radikalt (kanske är det i " ödmjukhet" man fallerar?) Hallå! Allt är inte så förbannat allvarligt. Det är ju bara lokal politik.

Hur som helst; visst berikas Norberg av lite Fire and Fury! En het sommar väntar. Låt oss alla bibehålla respekt och ödmjukhet. Ingen vill höra smutskastning eller dras ner i det murkna träskvattnet där man trålar efter dyngbaggar och andra motbjudande biotoper!

Lycka till, alla och envar! Blir kul att följa från åskådarplats!

Richard Hichens-Bergström

musikälskare och observatör

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy