Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Upp och nedvända världen med Trump

Text

Än viktigare att kraftigt stärka försvaret

Världspolitiken känns som den gamla svensktoppssången: Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar är slut.

President Donald Trump träffade Nordkoreas blodbesudlade diktator Kim Jong un och uttryckte att Kim vill göra underbara saker för sitt land.

Trumps möte med Kim och det ingångna avtalet får kritik från vänster i USA. För att han är vänlig mot en diktator och för att avtalstexten är luddig. Inom högern hörs däremot röster om ett historiskt genombrott.

När president Obama besökte Kuba var det omvända roller. Konservativa kritiserade Obama för att träffa en diktator och för att lätta på USA:s handelsbojkott av Kuba. Vänstern talade om att den tidigare isoleringspolitiken hade misslyckats, och att det var viktigt att ha relationer också med diktaturregimer.

Annons

Annons

Det gäller att inte reflexmässigt avfärda allt Trump gör. Kan den tuffa retoriken skrämma Nordkorea till rejäla eftergifter om kärnvapen vore mycket vunnet. Men Nordkorea har ingått och brutit avtal förr. Så osäkerheten består.

Det gäller att inte reflexmässigt avfärda allt Trump gör.

Det verkar också ligga en del i kritiken att president Trump trivs bättre med auktoritära ledare än med demokratiskt valda allierade. Hotet om handelskrig ligger kvar, och det senaste mobbningsobjektet för Trumps twittrande är Kanadas Liberala premiärminister Justin Trudeau.

Kanadensiska politiker från höger till vänster sluter upp bakom Trudeau, men Kanada har svårt att hävda sig om den mäktige grannen agerar hårt. Det kan vara syftet. Andra länder kan se hur USA behandlar en trogen allierad, en signal om att andra bör vara tillmötesgående inför Trumps krav.

Andra länder kan se hur USA behandlar en trogen allierad, en signal om att andra bör vara tillmötesgående inför Trumps krav.

Nästa fråga kan bli försvarsanslagen i Nato. Trump kräver, och här har USA goda argument på sin sida, att andra Natoländer ska rusta upp. Om det inte sker kan Trump hota med att minska USA:s engagemang i Europa, vilket skulle få Ryssland att jubla.

Sverige är också beroende av att USA finns som en motvikt till Ryssland. Så vi har all anledning att stärka försvaret rejält.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan