Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Agera mot drogmissbruk i Norberg

Med ett mer aktivt arbete från socialtjänst och andra myndigheter kan Norberg bli en tryggare plats, enligt skribenterna. Bilden: droger beslagtagna av tullen. Foto: Jessica Gow / TT

Annons

Demokraterna har i dagarna lämnat in ett medborgarförslag som, om det genomförs, konkret kan förändra samhällsklimatet och medverka till att känslan av trygghet och säkerhet åter blir en realitet för medborgarna i Norberg.

Förslaget, som är prövat tidigare, innebär att socialtjänsten och polisen, tillsammans med Norbergs största hyresvärdar och bostadsrättsföreningar inleder ett projekt som innebär att genom samverkan mellan myndigheter och hyresvärdar sätta stopp för missbruk av narkotika och övrig kriminalitet i de centrala delarna i Norberg.

Förslaget innebär konkret att socialtjänsten bidrar med en fältplacerad uppsökande socialsekreterare vars uppgift blir att tillsammans med övriga aktörer kartlägga det pågående missbruket bland ungdomar och vuxna i Norberg och sedan i samverkan med andra myndigheter och Norbergs hyresvärdar och bostadsrättsföreningar, stoppa det.

Annons

Annons

Konkret innebär det följande:

När man upptäcker ett pågående missbruk hos en person skall man genom motivationsarbete men också med stöd av styrmedel påverka personen att genomgå socialtjänstens utredning och efterföljande behandling. Belöningen blir att personen genom att vara följsam kan behålla sitt försörjningsstöd och bostad.

Väljer personen däremot att inte medverka till att rehabiliteras skall samhällets stödresurser omgående stängas av. Principen är att skattemedel inte skall finansiera och underhålla ett pågående missbruk.

Ett liknande projekt har med lyckat resultat genomförts i Västerås 1998-2000 av Proaros i Västerås i stadsdelen Vallby/Pettersberg.

När projektet startade uppskattades antalet missbrukare till ett 60-tal. Under projektets gång kunde 350 personer med missbruk kartläggas och följas upp. En uppföljning som gjordes i samband med att projektet avslutades visade att belastningen på socialtjänstens handläggare minskade markant men framför allt upplevde de boende i stadsdelen som en tryggare plats att bo och vistas i. Missbruk och kriminalitet minskade betydligt. Hyresvärdarna blev också noggrannare med vilka man skrev hyreskontrakt med och det målinriktade uppsökande arbetet gjorde det svårt att missbruka droger eller på annat sätt vara kriminell i området.

Annons

Vi tror att det finns ett samband mellan den otrygghet vi som medborgare upplever och den kriminaliteten och missbruk som förekommer i Norberg. Därför vill vi replikera projektet i Västerås och bedriva ett samordnat samhällsarbete i Norberg.

Fritidscoacher i all ära – vi tror att det krävs ett målinriktat fokuserat projekt.

Lennart Skansfors

Christer Filipsson

Demokraterna

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy