Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Demokraterna: Varför får ansvariga chefer sitta kvar?

Centralskolan i Norberg. Foto: Anders Jansson

Annons

Det kan väl bara vara de som står närmast Socialdemokraterna som fortfarande är övertygade om att det egna partiet förvaltat och styrt utbildningsförvaltningen i Norberg på ett utmärkt och föredömligt sätt de senaste fyra åren. Under dessa år har vi samtidigt tagit del av offentlig statistik som visat att Centralskolan i Norberg är den skola som i särklass uppvisat de sämsta resultaten i Västmanland när det gäller att utföra sitt grundläggande uppdrag – att utrusta och förbereda våra barn och barnbarn för högre studier.  

Demokraterna satte tidigt strålkastaren på problemet och har under året kritiserat både utbildningsförvaltning och politiken för att de förorsakat detta fiasko.  Det viftades bort av både Socialdemokraterna och vänstern som hävdade att problemet i Norberg enbart ligger hos Demokraterna som istället för att kritisera skolan borde hylla den. Insikten om att det fanns problem var lika med noll.

Annons

Annons

Nu går kommunalrådet, Johanna Odö (S),  ut i FP 29/6 och bekräftar att de haft problem och att det trots allt finns stora utmaningar att ta itu med i skolan. Hon beskriver att skolan, på grund av nyanlända och familjehemsplacerade barn, tyvärr inte lyckats uppnå de mål som man planerat för skolan men försäkrar samtidigt att det kommer att bli bättre. Nu har man en pågående satsning – bara vi har tålamod att vänta i några år till.

Kommunalrådet redogör för en rad åtgärder som tillsammans med 16 miljoner i extra tillskott skall ge förutsättningar för en väl fungerande skola. Ett flertal av de åtgärder hon beskriver borde rimligen ha genomförts för flera år sedan om man följt Skolverkets anvisningar. En fråga som man inte kan värja sig från är hur det kommer sig att skolan, trots ett tillskott på 16 miljoner, under dessa fyra år ännu inte genomfört åtgärder som resulterat i förbättrade skolresultat.

Osökt ställs frågan varför inte politiken ställer högre krav på ledningen inom skolan. Vi har en förvaltningschef som inte kommenterar de rent ut katastrofala nyckeltalen där 43 av 100 elever inte uppnår kunskapskraven för att komma in på ett nationellt gymnasieprogram. Vi har en rektor som inte verkar besitta tillräcklig kompetens att klara av sitt uppdrag. 

Annons

Varför ställs det inga krav – det kan väl inte bero på att flera personer i ledningen är S-märkta och har valts ut för sitt uppdrag just på grund av denna merit?  Det förefaller orimligt, men fram till dess att vi får klarhet i varför ledningen får fortsätta att missköta sitt uppdrag utan att politiken agerar kraftfullare får det vara en osäkerhetsmarkör.

Annons

Ni socialdemokrater och vänsterpartister har haft er chans att utveckla skolan under 12 år. Ni hade redan från början bestämt er för att göra det på ert sätt. Eftersom det är tydligt att ni misslyckats bör ni vara ödmjuka nog att erkänna att ni kanske inte hade det som krävdes för att lyckas. Det är kanske dags att för er att lämna över till någon annan som kan göra det på ett annat sätt.

Vi demokrater påstår inte att vi har lösningen över hur vi skall lyckas med uppgiften att utveckla våra förskolor och grundskolor till att bli framtidens lärosäten. Vad vi däremot kan garantera är att vi kommer öppet att samarbeta med alla. Om vi får möjlighet att styra processen så kommer vi att bjuda in alla parter som kan bidra med konstruktiva lösningar i arbetet. Det är bara genom att vara frisinnad och med ett öppet sinnelag som vi gemensamt kan bygga och utveckla den framtida skolan.

Christer Filipsson

Lennart Skansfors

Demokraterna

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy