Annons

Annons

Annons

Chefredaktören: Nu lanserar vi sajten kandulova – här får läsarna ställa sina egna valfrågor direkt till politikerna

Text

Annons

I dag är det exakt två månader kvar till valet. Valrörelsen går in i sin slutfas och intensifieras. De kommer garanterat också de politiska utspelen att göra. I en valrörelse är inte det viktigaste att fokusera på det politikerna vill föra fram – utan på väljarnas frågor.
I dag lanserar vi den digitala tjänsten kandulova. Där kan du ställa dina frågor till de lokala politikerna. Kandulova är grunden till vår valbevakning.

Jag har tidigare skrivit om kandulova. Nu är det premiär för den här tjänsten som kan liknas vid en digital politisk mötesplats. Under förra valet, 2014, var inte vår tidning en del av Mittmedia. Jag jobbade då på en annan tidning i Mittmedia och var med om den första valrörelsen med kandulova. Den blev på många sätt en succé och nominerades bland annat till Stora Journalistpriset. Därför känns det väldigt roligt att vi nu även kan erbjuda våra läsare denna tjänst.

Annons

Annons

Kandulova kommer att ha en egen kategori för varje kommun i vårt område. Där kan du som läsare gå in och ställa frågor till våra lokala politiker. Konceptet bygger på att frågan inleds med orden "Kan du lova".
Kan politikerna till exempel lova att arbeta mer för jämställdhet? Kan politikerna lova att satsa mer på äldrevården eller på skolan? Kan politikerna lova att se till att det finns poliser på plats även i mindre kommuner? Kan politikerna lova att det byggs en ny sporthall, en simhall eller någonting annat?

När du har ställt din fråga har alla partier möjlighet att svara kort med ett ja eller ett nej och en kort motivering. Genom att läsa svaren kommer det att bli tydligt hur de olika partierna ställer sig i de frågor som våra läsare tycker är viktiga – och det kommer också att bli väldigt tydligt om partierna undviker att svara på frågan.
I kolumnen med svar på din fråga står det nämligen tydligt vilka partier som har svarat – och vilka som inte har svarat.

Från redaktionens sida kommer era frågor att ge en god indikation på vilka politiska frågeställningar som är viktiga i de olika kommunerna. Vi kommer också noggrant att följa politikernas svar. Den diskussion som följer i kandulova kommer vi att följa upp med att göra journalistik. Du kommer att se en logotyp för kandulova i våra artiklar om detta, både i tidningen och i våra digitala kanaler.

Annons

När valet väl är slutfört kommer vi inte att släppa kandulova.
Då kommer vi att följa upp tjänsten med att undersöka hur väl politikerna uppfyller sina löften. Om till exempel ett parti lovar ökad polisnärvaro i en kommun – och ingenting har hänt inom ett år kommer vi att ställa politikerna mot väggen.

Annons

Som journalister arbetar vi för er läsare. Vi arbetar inte för politiker eller makthavare. Därför är jag stolt över att vi kan lansera denna tjänst. Även den som inte själv vill ställa en fråga till politikerna kommer att ha stor nytta av kandulova, eftersom det kommer att bli så uppenbart hur politikerna ställer sig i olika frågor – och, som sagt. Om partier undviker att svara på frågor i vissa ämnen är det också en indikation och någonting vi kommer att följa upp med journalistik.

Så häng med oss i kandulova de två sista månaderna innan valet.
I kandulova kan du se vilka frågor som är hetast där du bor.
Kandulova är en tjänst för dig som väljare.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan