Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Socialchefen har missuppfattat sin roll

Socialchefen har det övergripande ansvaret för felaktig administration av mediciner, enligt skribenterna.

Bild: TT

Annons

Mot bakgrund av att ansvariga chefer inom utbildningsförvaltningen i Norberg tycks värja sig från att uttala sig i media eller överhuvudtaget skingra dimmorna inom skolan måste vi ge en eloge till socialchefen Liselotte Eriksson. Hennes uttalande om problemen inom hemtjänsten var tydligt och tjänstemannamässigt.

Annons

Annons

Innebörden av inlägget tyder dock på att hon missuppfattat sin roll och funktion som högsta chef för förvaltningen. Det är enligt SOFS 2011:9 hon själv som förvaltningschef som har det övergripande ansvaret för alla avvikelser som sker i verksamheten, oavsett om det handlar om felaktig administration av mediciner eller att sjuksköterskorna inte rapporterat in avvikelsen till ledningen.

Att inte rapportera en avvikelse enligt rutin är en verksamhetsavvikelse som skall hanteras och utredas för sig. Socialchefen borde fokusera på brister i verksamhetens system i stället för att åter hänga ut sjuksköterskornas brister i media. Det gynnar ingen och leder egentligen bara till att personalen skräms till tystnad.

Socialchefen redogör på ett föredömligt sätt för vilka åtgärder förvaltningen kommer att vidta i syfte att förebygga framtida avvikelser i verksamheten på alla plan. Det tyder på att förvaltningen tar ansvar. Inom ramen för ledningsprocessen i kvalitetsledningssystemet ligger både kompetensförsörjning och personalfrågor.

Christer Filipsson

Lennart Skansfors

Demokraterna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy