Annons

Annons

Annons

Annons

KD: Låt staten ta över vården

Västerås sjukhus blir statligt om KD får bestämma.

Bild: Arkivbild

Annons

1 miljon kronor varje dag går sjukvården back i det socialdemokratiskt styrda Västmanland. Vårdköerna blir allt längre och personalens sjukskrivningar ökar.

Det säger sig självt att det krävs stora nationella reformer, innovationer och nya arbetssätt för att få sjukvården att fungera bättre. Det går inte att kräva att personalen trollar mer med sina knän.

Annons

Att som socialdemokraterna föreslår öka antalet sjukvårdsanställda med 350 personer i Västmanland kommer att kosta mer än hundra miljoner varje år – om personerna ens finns att få tag på. Om några år finns en ny sjukhusbyggnad i Västerås som kommer att höja sjukvårdens kostnader med minst 500 miljoner kronor varje år. Lägg därtill nuvarande underskott så förstår var och en att 50 miljoner extra från staten varje år inte kommer göra någon större skillnad.

Annons

Kristdemokraterna är beredda att sätta patienten i fokus snarare än gamla system från 1800-talet. Vi säger: Lägg ner landstingen och låt staten ta över sjukvården. Styr upp antalet utbildningsplatser för vårdens professioner och ge patienter rätt till fast läkare på vårdcentralen.

I Sverige och Västmanland satsas åtskilliga skattemiljoner varje år på att stärka företagen inom området hälsa och välfärdsteknik. Att leverera en produkt till sjukvården är kopplat till mängder av hinder och krav, därför når dessa produkter sällan sjukvården och patienterna trots projektstöd, och därför går utvecklingen av sjukvården alldeles för långsamt, vilket bland annat resulterar i underskott, vårdköer och utarbetad personal.

KD föreslår att en del av lokalerna vid Köpings sjukhus ska öppnas och hyras ut till entreprenörer som i samarbete med sjukvården snabbare kan utveckla sina produkter och därmed förbättra sjukvården. Vi har valt att kalla konceptet för en vårdgalleria – och det har fått socialdemokraterna att se rött.

Annons

Det finns ingen definition för vad en vårdgalleria är, men socialdemokraterna säger i vilket fall nej till att använda den kraft som finns hos länets entreprenörer. Socialdemokraterna föreslår inför valet kraftiga utgiftshöjningar, men det ekar tomt när det gäller reformer.

Annons

Upp till bevis socialdemokraterna – vad tänker ni spara in på, eller hur stor skattehöjning kan västmanlänningarna räkna med?

Samuel Stengård (KD)

Kandidat till riksdagen

Malin Gabrielsson (KD)

Toppkandidat till Region Västmanland

Annons

Annons

Till toppen av sidan