Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Demokraterna: Våra siffror bygger på fakta

Annons

Det känns vemodigt när en så erfaren och respekterad politiker som Kent Persson sänker sig till en sådan nivå att han, utan saklig grund, går ut och anklagar Demokraterna för att vi skulle fabricera siffrorna för de prognosticerade underskotten som gäller för Norbergs kommun 2019-2021. Det är bara för Persson att ta del av kommunens egna beräkningar. Underlaget för vårt påstående finns att utläsa ur kommunens egna beräkningar inför årets budgetberedning. Den här valrörelsen är tuff men vi borde kunna vara överens om att vi kan argumentera utifrån sakliga grunder och inte använda oss av påståenden som är grundlösa.

Annons

Om kommunen inte skulle genomföra nödvändiga besparingar kommer det ackumulerade underskottet att uppgå till 43 miljoner kr. Tar man sedan hänsyn till att SCB beräknar att befolkningsmängden kommer att minska med 161 invånare fram till 2021 kommer skatteinkomsten att minska med 9,5 miljoner kr vilket ökar underskottet till 52,5 miljoner kr. Slutligen har kommunen ett antaget resultatkrav som innebär att inkomsterna skall vara 2 procent större än kostnaderna. Det innebär att kommunens samlade underskott hamnar på 76 miljoner kr. Vi vet inte hur Vänsterpartiet tänker i budgetfrågorna men vi kan enbart uttala oss om det som är faktabaserat.

Annons

Huruvida kommunen är konkursmässig eller inte avgör inte vi utan uppgifterna har publicerats av Skandia och verifierats av kommunalrådet. Att Socialdemokraterna och Vänstern inte inser allvaret i den omfattande pensionsskulden är inget nytt, det har man aldrig gjort.

Det stämmer bra att Vänsterpartiet samarbetat med olika partier under åren. Under den senaste mandatperioden är det dock tydligt att Vänstern delat på taburetterna med Socialdemokraterna. I de tyngsta utskotten, socialutskottet och barn- och utbildningsutskottet samt kommunstyrelsens arbetsutskott, sitter enbart representanter från Socialdemokraterna och Vänstern. Det innebär också att Vänstern har ett stort ansvar för hur kommunen utvecklats de fyra år som förflutit. Den styrande makten har fattat en del beslut som varit nödvändiga och bra för kommunen men det finns också andra beslut som kunde varit kvar i skrivbordslådan.

Annons

Demokraterna har inget emot att samarbeta med de partier som vill göra det efter att röken och dammet efter årets valrörelse lagt sig och valresultatet är offentligt. En förutsättning för det är väl att vi inte gräver ner oss alltför djupt i skyttegravarna. Efter den 9 september kräver väljarna att vi tar ansvar.

Christer Filipsson

Lennart Skansfors

Anna Lindgren

Demokraterna

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy