Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

DiN: Skönmålning av Norbergs ekonomi

Betydande ekonomiska underskott är att vänta, enligt bland andra Lennart Skansfors och Christer Filipsson i Demokraterna i Norberg.

Bild: Arkivbild, Jessica Andersson

Annons

Vänsterpartiet levererade inte några braskande nyheter i sitt svarvår artikel från den 31/8.  Att kommunen gjorde ett överskott på 65 miljoner för verksamhetsåren 2015-2018 är ingen nyhet eftersom de till stor del beror på de flyktingmiljoner som Norberg erhöll från staten under perioden. En stor del av dessa miljoner har nu investerats i bland annat Frida Hansdotters arena och kan därför inte användas av andra sektorer som har behov av förstärkningar.

Annons

Investeringar hanteras som tillgångar i kommunens balansräkning. Det kommer att bli tämligen svårt för kommunen att använda sig av värdet på dessa fastigheter inför de sämre tider som vi nu förväntas få genomlida.

Annons

Demokraterna anklagas av V för att svartmåla Norbergs kommuns ekonomi när vi tydligt beskriver den krassa verkligheten. Vi kommer att få uppleva ett betydande underskott och vi kan ju rimligen inte täcka det med att använda värdet på hallen. Det bokförda värdet på hallen torde vara 50 miljoner kronor medan marknadsvärdet kanske ligger på 10 miljoner. En direktavskrivning torde innebära en bokförd förlust på 40 miljoner kronor.

Vänsterpartiets Kent Persson väljer i sin tur att skönmåla det ekonomiska läget vilket vi anser är häpnadsväckande och ansvarslöst från en ledande politiker som direkt varit med och administrerat makten under de fyra år som gått.

Vi har som politiker ett ansvar för att beskriva läget som det är. Norberg kommer de närmaste åren oavsett hur man räknar att behöva skära i de samhällssektorer vi är satta till att erbjuda. Persson redovisar -34 miljoner kr vilket är ett väsentligt underskott. Korrigerar man med de minskade statsbidragen som beror på en minskad befolkningsmängd (-10 mkr)  och det avkastningskrav på 2 procent kommunen har hamnar vi på i slutändan på de underskott vi tidigare redovisat. Slutligen... detta är inga siffror vi hittar på utan de är hämtade ur kommunens egna handlingar.

Det ser ut som att det blir en springnota till slut även om man inte vill låtsas om den...

Christer Filipsson

Lennart Skansfors

Anna Lindgren

Demokraterna

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy