Annons

Annons

Annons

MP: Servera mer vegetarisk mat i skolan

Bild: TT

Annons

Intresset för hållbar mat har ökat kraftigt de senaste åren. Allt fler väljer vegetariskt och ekologiskt. Många kommuner har infört köttfri dag eller liknande, men inte Norberg!

Forskningen visar att dagens massproduktion av kött- och mjölkprodukter, både globalt och i Sverige, ensamt räcker för att hålla mänsklighetens klimatpåverkan ohållbar. Med köttköpen får vi även andra negativa effekter på miljö, hälsa och djur samt svält på grund av att större delen av världens jordbruksmark används till djurfoder. Här kan vi snabbt få till stora förbättringar!

Annons

WNF, Världsnaturfonden, lanserade nyligen märkningen One planet plate för hållbar mat. Den största skillnaden jämfört med idag blir då mer vegetariskt, men givetvis är det viktigt även med minskat matsvinn, ekologiskt, säsongsanpassat med mera.

Annons

En bra start är att börja i skolan och väva ihop det hela i undervisningen. Både personal och elever behöver veta varför och hur. Känslan av delaktighet är mer än en formellt förankrad livsmedelpolicy. Än så länge har bara enskilda skolor hunnit ansluta sig till One planet plate, så chansen finns att Norberg kan bli en första kommunen med hållbar skolmat vilket sedan kan få spridning.

För att lyckas måste maten bli godare. Där är Globala gymnasiet i Stockholm en föregångare. De serverar enbart vegetariskt efter en elevomröstning vilket har gett skolan råd att satsa på matpersonalen.

Västerås är en förebild som två år i rad utsetts till årets skolmatskommun för sitt arbetssätt Framtidens skolmat. I valmanifestet och klimatfärdplanen slår Miljöpartiet på riksnivå fast att klimatsmart mat ska bli norm i offentlig sektor. Det kan ske på olika sätt. I stället för att laga många olika rätter för olika specialkost kan vi grunda med en god och fullvärdig rätt som alla kan äta, och sedan erbjuda tillägg i skålar när tallriken redan fyllts. Det kan också innebära att den som inte vill ha klimatsmart mat aktivt behöver säga till i stället för tvärtom. En annan metod som flera kommuner valt är att enbart köpa in ekologisk mat. För att klara det inom samma budget behöver kommunerna då öka andelen vegetariskt!

Annons

Annons

Det är många utmaningar som ligger och väntar på oss men vi anser att vi inte har råd att vänta längre, det ska hända saker nu.

Rob den Hertog

Pieternella van Beek

Kjell Karlsson

Miljöpartiet Norberg

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan