Annons

Annons

Annons

Ishockey

Hanson: Några kommer floppa och några kommer flippa – här är sju förslag

Förhandstipsen är klara. Nu vet vi vad vi så kallade experter tycker inför hockeyallsvenskan. Och därmed vet vi också exakt hur det inte kommer bli.
Här är mina förslag på vilka lag som kan misslyckas sett till förväntningarna, och vilka som jag tror kan överraska stort den här säsongen.

Text

En spelare från varje lag poserar för ett porträtt under upptaktsträffen för hockeyallsvenskan. Övre raden från vänster: Per Svensson, Almtuna, Nicklas Grossmann, SSK, Mikael Eriksson, Karlskoga, Jesper Samuelsson, Vita Hästen, Martin Karlsson, Leksand, Robin Olsson, Tingsryd, Marcus Paulsson, Karlskrona och Tobias Enström, Modo. Nedre raden från vänster: Oskar Nilsson, Oskarshamn, Christian Sandberg, AIK, Fredric Andersson, Björklöven, Andreas Frisk, Västervik, Robin Dahse, Pantern och Fredrik Johansson, Västerås. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Annons

Hockeyallsvenskan är snart igång – i mina ögon den roligaste serien man kan tänka sig. Det är fullt fart, det är hjärta före höga löner och det är fokus på hockeyn, inte krimskrams och situationsrum.

Det är serien där det händer oväntade saker – och som vi alla vet, det är omöjligt att tippa hur det ska gå.

Ändå älskar vi att göra just det – spekulera och tippa hur det ska gå.

Jag lämnade in mitt tips förra veckan. Inga oväntade grejer – det såg ut som de flesta tycks tro. Leksand, AIK, Modo och Björklöven i toppen, Pantern, Västerås och Västervik i botten.

Förhandstipsen från C More-experterna Mike Helber och Harald Lückner, samt en tabell baserat på hur tränarna tippat.

Annons

Här ovan kan ni se tipsen som presenterades på upptaktsträffen i dag. Ja, med några få undantag ser det ganska lika ut.

Annons

Men det är klart att det inte kommer bli så. Det är alldeles för förutsägbart. Och hockeyallsvenskan är allt annat än en förutsägbar serie.

Lagen är så jämnstarka i den här serien och ligger relativt lika i ekonomi så det handlar framförallt om vilket lag som lyckas få ihop alla pusselbitar på det allra bästa sättet. Som lyckas få en bra start, undvika alltför jobbiga skador, lyckas få harmoni i truppen och får alla att trivas, som får den leverans man förväntat sig från sina stjärnspelare men också lyckas få några att överraska och kanske även har någon junior som slår igenom.

Ja, hur ska man kunna tippa det?

Efter att ha sett en hel del matcher på försäsongen och efter att ha lyssnat på upptaktsträffen så fick jag ändå en viss känsla för var de här oväntade händelserna ska inträffa.

Vilka lag kan misslyckas trots att alla tror de är så bra, och vilka skulle kunna överraska trots att de är tippade i botten?

Här är mina förslag.

Fyra lag som kan floppa

Leksand – har den bredaste och bästa truppen. Spenderar mest pengar på spelare. Och är vana vid att hantera pressen det innebär att vara tippat i toppen. Så vad talar då emot? Nej, inte särskilt mycket. Men här finns faktiskt bara allt att förlora – alla förväntar sig att man ska vinna. Jag frågar mig också om man verkligen hittat rätt omgivning för Thomas Valkvae-Olsen och Tor Immo, som förväntas göra många mål. Och visst kan jag också känna en tveksamhet inför målvaktssidan – även om jag kan se Jonas Arntzen få ett genombrott och konkurrera ut Axel Brage den här säsongen.

Annons

Modo - har misslyckats två år i rad. Vad talar för att man just nu lyckas vända loser-mentaliteten som smugit sig in i klubben. Insikten, kanske. Tobias Enström, kanske. Björn Hellkvist, kanske. Men så mycket bättre är trots allt inte truppen jämfört med den som missade slutspel förra året.

Annons

SSK - tippas högt av de flesta. Vill bli ett stabilt slutspelslag den här säsongen. Men försäsongen har gjort mig orolig. SSK kommer säkert vara bra mot de andra topplagen, där det handlar om att kriga och slå ur underläge. Men kommer man klara det mot lagen där man är favorit? SSK ser ut att vilja spela kontringshockey, jag är tveksam till om man har ett lag som passar den spelstilen. Men man har inget val, för laget saknar tillräcklig kreativitet för att föra matcherna.

Oskarshamn – det kan bli en rejäl baksmälla för laget som överraskade många förra säsongen. Har bytt tränare och många av de bärande spelare har försvunnit.

Tre lag som kan överraska

Västervik – har tappat många spelare, och ersatt dem med flera okända namn, bland annat flera utländska spelare som ingen förutom VIK-ledningen själva har koll på. Men jag utropar ändå en varning för VIK, och den anledningen är tre – Mattias Karlin, målvakterna och Andreas Frisk. Karlin har haft ett finger med i det mesta som nya sportchefen Emil Georgsson gjort, och jag tror att han haft ett gott öga till vilka spelare man ska satsa på och han vet hur man får ihop en spretig grupp spelare. Målvaktssidan med Emil Kruse och Viktor Östlund är en av de bättre i serien enligt mig, och Andreas Frisk är en backgeneral av hög klass som inte alla lag har.

Annons

BIK Karlskoga – förra säsongens stora flopp, men det kommer inte hända igen om ni frågar mig. BIK tippas på slutspelsplats av de flesta så detta är kanske ingen särskilt stor överraskning i sig, men jag tror starkt på BIK:s chanser. De har ett välkomponerat lag som kommer köra skjortan av många lag den här säsongen. Frågetecknet är målvaktssidan – får de inte tillbaka Olle Eriksson Ek från NHL-campen, då måste man hitta en ny förstemålvakt.

Annons

Pantern – laget som ingen vill ha kvar i serien, och just det är ju den perfekta tändvätskan för laget. Slår ur underläge varje kväll och spelar utan press eftersom ingen förväntar sig något. Men som skicklige centern Dennis Svensson lyfte fram på upptaktsträffen, att åka och spela matcher i Rosengård är förmodligen den minst roliga bortamatchen på säsongen. Det är något som talar för Pantern – och det finns gott om spelare som många "experter" säkert inte har koll på nu, men som kommer få genombrott det inte räknades med.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan