Annons

Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Respekterad talman är det viktiga

Talmansvalet på måndag är viktigt. Foto: TT

Annons

Utsträckt hand eller näve?

Socialdemokraterna erbjuder sig att inte nominera en egen kandidat till talman. Partiet ser det som en utsträckt hand till konstruktivt samarbete. Samtidigt tänker inte Stefan Löfven (S) avgå som statsminister, trots att en majoritet i riksdagen sagt att den tänker rösta nej i den numera obligatoriska statsministeromröstningen efter att riksdagen har samlats.

Det vore en utsträckt hand mot alliansen att avgå. Det skulle också ge talmannen möjlighet att redan nu börja sondera vem som ska bli statsminister. Om Stefan Löfven avgick nu skulle det vara den avgående talmannen Urban Ahlin (S) som skulle börja sonderingarna.

Det vore dock på sitt sätt bättre att den nya talmannen sköter kontakterna från början och lägger förslag om ny statsminister. Så Stefan Löfven kan paradoxalt nog underlätta för den nye talmannen genom att klänga sig kvar så länge som möjligt.

Annons

Annons

Det är angeläget att om möjligt hålla talmansvalet utanför spelet om regeringsmakten. Talmannens viktigaste uppgift är just att leda sonderingarna om vem som ska bli ny statsminister, något som i andra parlamentariska demokratier sköts av statschefen, monark eller president.

Talmannens viktigaste uppgift är just att leda sonderingarna om vem som ska bli ny statsminister, något som i andra parlamentariska demokratier sköts av statschefen, monark eller president.

Tidigare har Socialdemokraterna hävdat att talmannen ska komma från största parti (det vill säga hittills alltid en socialdemokrat), medan alliansen menat att talmannen borde komma från största parti i största block. Det är ändå positivt att S är beredda att frångå sin tidigare åsikt, även om cynikern kan påpeka att S vet att de sannolikt skulle förlora genom att SD nog röstar för de borgerligas talmanskandidat.

Alliansen borde syna S och öppna för ett bredare talmansval. Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M) har nämnts, liksom Eskil Erlandsson (C). Hade Björn von Sydow (S) suttit kvar hade han varit en bra talman. Andra namns som nämnts är Tomas Eneroth (S), Beatrice Ask (M) och Jessica Polfjärd (M).

Annons

Här borde det viktiga inte vara partipolitiskt spel eller att hindra Sverigedemokraterna från avgöra talmansvalet. I stället gäller det att finna någon med gott omdöme och brett förtroende för det svåra uppdraget att föreslå ny statsminister i ett krångligt läge.

Här borde det viktiga inte vara partipolitiskt spel eller att hindra Sverigedemokraterna från avgöra talmansvalet

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan