Annons

Annons

Annons

Annons

Skolreformen gjorde problemen större

Bild: TT

Annons

REPLIK Jag gick på dåvarande Centralskolan numera på Klockarbergsskolan under det 90-tal Vanja Leneklint hänvisar till i insändaren "Önsketänkande om fler behöriga lärare" 3/10.

Vi må ha haft "en skolchef och två rektorer" men ledarskapet var dåligt redan då, och om jag inte missminner mig så var det hög omsättning på dessa positioner. Vi hade obehöriga lärare på flera positioner och dessa blev när mina yngre syskon gick på skolan.

Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg har inte fungerat särskilt väl på lång tid, trotts att många av lärarna var väldigt duktiga. Det har saknats ett klart ledarskap på skolan i över 30 år och detta vänder man inte med ett nytt namn och konsulter utifrån, det krävs ett långtgående arbete att förändra en kultur som sitter i väggarna. Från ett ekonomiskt perspektiv är det klart att chefer behöver ha marknadsmässiga löner, annars så rekryterar man inte bra chefer, men detta gäller även lärare. Skinnskatteberg är inte en inflyttningsbyggd, tvärtom, och vill kommunen rekrytera bra lärare bör dessa ha betalt och ha bra arbetsförhållanden för att locka och behålla bra lärare.

Annons

Annons

Jag arbetar nu själv inom skolans värld och jag kan hålla med om att kommunaliseringen inte har hjälpt skolan, och att vi behöver arbetsro, men jag vill också påpeka att Liberalernas skolreformer inte nämnvärt hjälpte skolan, utan att de snarare gjorde problemen större. Svenska politiker och de svenska högskolorna är för fokuserade på sin egen förträfflighet och har missat att det pågår skolforskning ute i världen. Denna forskning har gång efter annan visat att den typ av undervisning som pågår i många svenska skolor (och definitivt pågick i Skinnskatteberg på 90-talet) är förödande för elevers kunskapsutveckling. Signaturen Hugin och Munin må förenkla argumenten men att låta oss lärare vara lärare, med mindre styrning från dem utan pedagogisk kunskap är inte en helt tokig idé.

Skolfrågan är komplex, den är nationell, och det behövs en helt ny inriktning, att skylla på varandra och ta till personangrepp är sällan konstruktivt.

Grodan

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan